settings icon
share icon
Pitanje

Kako kršćanin treba gledati na bogatstvo?

Odgovor


Kršćanski pogled na bogatstvo treba izvesti iz Pisma. Mnogo puta u Starom zavjetu Bog daje bogatstva svome narodu. Salomonu je bilo obećano bogatstvo i postao je najbogatiji od svih kraljeva zemlje (1. Kraljevima 3,11-13; 2. Ljetopisa 9,22); David je u 1. Ljetopisa 29,12 rekao: „Od tebe je i bogatstvo i slava, i ti vladaš nad svime.“ Abraham (Postanak 17-20), Jakov (Postanak 30-31), Josip (Postanak 41), kralj Jošafat (2. Ljetopisa 17,5), i mnoge je druge Bog blagoslovio bogatstvom. Međutim, Židovi su bili izabrani narod sa zemaljskim obećanjima i nagradama. Dobili su zemlju i sva bogatstva koja sadrži.

U Novom zavjetu postoji drugačiji standard. Crkva nikad nije dobila zemlju ni obećanje o bogatstvu. Efežanima 1,3 nam kaže: „Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Onaj koji nas blagoslovi svakim duhovnim blagoslovom u nebesima, u Kristu“ (VB). U Mateju 13,22, Krist je govorio o sjemenu Božje Riječi koje pada u trnje, ali „zavodljivost bogatstva uguše Riječ te postaje besplodna.“ To je prva referenca zemaljskog bogatstva u Novom zavjetu. Jasno, to nije pozitivna slika.

U Marku 10,23, „Isus pogleda uokolo pa reče svojim učenicima: 'Kako će teško oni koji imaju bogatstvo ući u kraljevstvo Božje!'“ Nije nemoguće – jer je Bogu sve moguće – ali je „teško“. U Luki 16,13, Isus je govorio o „mamonu“ (aramejska riječ za „bogatstvo“): „Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara; jer, ili će jednoga mrziti a drugoga ljubiti, ili će se jednoga držati a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu“ (VB). Dakle, Isusove riječi predstavljaju bogatstvo kao negativni utjecaj na duhovnost i nešto što nas udaljava od Boga.

U Rimljanima 2,4, Bog govori o istinskom bogatstvu koje nam danas donosi: „Ili prezireš bogatstvo njegove dobrostivosti i uzdržljivosti i strpljivosti ne znajući da te dobrostivost Božja vodi k pokajanju?“ To su bogatstva koja donose vječni život. Nadalje, isto iznosi u Rimljanima 9,23-24: „Da obznani bogatstvo slave svoje na posudama milosrđa, što ih unaprijed pripravi za slavu, na nama, koje i pozva, ne samo od Židovā nego i od pogana?“ Također, Efežanima 1,7: „U njemu, po njegovoj krvi, imamo otkupljenje, oproštenje prijestupā po bogatstvu milosti njegove.“ Govoreći o Božjoj milosti, Pavao u Rimljanima 11,33 slavi Boga: „O dubino bogatstva i mudrosti i spoznaje Božje! Kako su nedokučivi sudovi njegovi i neistraživi njegovi putovi!“ Naglasak Novog zavjeta je Božje bogatstvo u nama: „Da prosvijetli oči vašega uma kako biste shvatili koje li nade u pozivu njegovu, i kojeg li bogatstva slave baštine njegove među svetima“ (Efežanima 1,18). Bog zapravo želi pokazati svoje bogatstvo u nama na nebu: „I s njim nas podiže i posjede na nebesima u Kristu Isusu, da u vjekovima koji nadolaze pokaže preobilno bogatstvo milosti svoje dobrotom prema nama u Kristu Isusu“ (Efežanima 2,6-7 VB).

Bogatstvo koje Bog želi za nas: „Neka vam dadne, prema bogatstvu slave svoje, ojačati se u sili po Duhu njegovu za nutarnjega čovjeka“ (Efežanima 3,16). Najveći stih za novozavjetne vjernike koji se odnosi na bogatstvo jest Filipljanima 4,19: „A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu prema bogatstvu svojemu, u slavi, u Kristu Isusu.“ Ovo je Pavao napisao Filipljanima koji su mu slali žrtvene darove kako bi se pobrinuli za njegove potrebe.

Prva Timoteju 6,17 daje upozorenje bogatima: „Onima koji su u sadašnjemu svijetu bogati zapovijedaj neka ne budu oholi i neka se ne uzdaju u nesigurno bogatstvo, nego u Boga živoga koji nam sve bogato daje na uživanje“ (VB). Jakovljeva 5,1-3 nam daje još jedno upozorenje o bogatstvu koje je pogrešno stečeno: „De sada, bogataši, zaplačite i jaučite nad nevoljama koje na vas dolaze! Bogatstvo vaše istrunu, a haljine vaše moljci izgrizoše; zlato vaše i srebro zahrđa, i hrđa će njihova biti svjedočanstvo protiv vas te će kao oganj izjesti tijela vaša. Zgrnuste blago u posljednje dane!“ Posljednji put kada se bogatstvo spominje u Bibliji jest u Otkrivenju 18,17, govoreći o velikom uništenju Babilona: „Jer u jednom času opustje toliko bogatstvo!“

Zaključno, Izrael je dobio zemaljska obećanja i nagrade kao Božji izabrani narod na zemlji. Bog je dao kroz njih mnoge ilustracije, načine i istine. Mnogi ljudi žele njihove blagoslove, ali ne i njihova prokletstva. Međutim, u progresivnoj objavi, Bog je kroz Isusa Krista objavio izvrsniju službu: „A sada je zadobio to uzvišeniju službu koliko je i posrednik boljega Saveza, koji je uzakonjen na boljim obećanjima“ (Hebrejima 8,6 VB).

Bog ne osuđuje nikoga zbog bogatstva. Bogatstvo dolazi ljudima iz mnogih izvora, ali daje teška upozorenja onima koji traže bogatstvo više nego što traže Boga i pouzdaju se u bogatstvo više nego u Boga. Njegova je najveća želja da naša srca usmjeri na ono što je gore, a ne na ono što je na zemlji. To može zvučati vrlo visoko i nedokučivo, ali Pavao je napisao: „Sve mogu u onomu koji mi snagu daje — Kristu“ (Filipljanima 4,13). Tajna je poznavati Krista kao Spasitelja i dozvoliti Duhu Svetome da uskladi naše misli i srce s Njegovim (Rimljanima 12,1-2).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako kršćanin treba gledati na bogatstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries