settings icon
share icon
Pitanje

Kako kršćanstvo gleda na umirovljenje?“

Odgovor


Kad se kršćani približe penzionerskim godinama, često se pitaju što bi kršćanin trebao raditi tijekom godina mirovine. Odustanu li kršćani od kršćanske službe kada odu u mirovinu s radnoga mjesta?

Kako da kršćani gledaju na umirovljenje?

1) Iako nema biblijskoga načela po kojemu se nekoga mora umiroviti od posla kada dođe u određene godine, postoji primjer levita i njihova rada u šatoru sastanka. U Brojevima 4, leviti se zovu u službu u šatoru sastanka od 25-50 godine, a nakon pedesete godine trebaju prestati s redovnom službom. Mogu nastaviti „pomagati svojoj braći” ali ne mogu nastaviti raditi (Brojevi 8:24-26).

2) Iako možemo otići u mirovinu iz svojih poslova (čak i „punovremene“ kršćanske službe), nikad ne smijemo otići u mirovinu od služenja Gospodinu, iako se način na koji mu služimo može promijeniti. U Luki 2:25-38 nalazimo primjer dvoje vrlo starih ljudi, Šimuna i Ane, koji su nastavili vjerno služiti Gospodinu. Ana je bila vremešna udovica koja je služila u hramu svaki dan postom i molitvom. Titu 2 kaže da stariji muškarci i žene trebaju poučavati, primjerom, mlađe muškarce i žene kako živjeti.

3) Nečija „treća dob“ ne smije se trošiti samo na potragu za zadovoljstvom. Pavao kaže da je udovica koja živi za zadovoljstvo mrtva iako još uvijek živi (Prva Timoteju 5:6). Nasuprot biblijskim uputama, mnogi izjednačavaju umirovljenje s „potragom za zadovoljstvom“, ako je to ikako moguće. To ne znači da umirovljenici ne smiju igrati golf, družiti se s ljudima ili raditi nešto što vole. Međutim, to ne smije biti primaran fokus života u bilo kojoj dobi.

4) Druga Korinćanima 12:14 kaže da roditelj treba štedjeti za djecu. No, daleko najvažnija stvar koju netko može „uštedjeti“ je duhovno nasljedstvo, koje se prenosi na djecu, unuke i praunuke. Vjerne molitve vremešnoga obiteljskog „patrijarha“ ili „matrijarha“ utjecale su na generacije potomaka. Molitva je možda najplodnija služba za one u mirovini.

Kršćanin nikad ne ode u mirovinu iz Kristove službe: samo mijenja adresu radnoga mjesta. U sažetku, kada se netko približi dobi mirovine (koja god to bila) posao se može promijeniti ali nečije životno djelo služenja Gospodinu ne mijenja se. Često su ti „stariji sveti“ oni koji nakon života provedenog u hodu s Gospodinom mogu prenijeti istine Božje riječi pričajući kako je Bog radio u njihovim životima. Dok starimo, molitva psalmista treba biti naša molitva: „Ni u starosti, kad posijedim, Bože, ne zapusti me, da kazujem mišicu tvoju naraštaju novom i svima budućima silu tvoju” (Psalam 71:18).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako kršćanstvo gleda na umirovljenje?“
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries