settings icon
share icon
Pitanje

Kršćansko tumačenje snova? Potječu li naši snovi od Boga?

Odgovor


GotQuestions.org nije kršćanski servis za tumačenje snova. Mi ne tumačimo snove. Čvrsto vjerujemo da su čovjekovi snovi i značenje tih snova između njega i Boga. Govori li Bog još uvijek kroz snoviđenja? Bog je u puno navrata u Svetom pismu govorio ljudima putem snova. Primjeri su Jakovljev sin Josip (Postanak 37,5-10), Josip, Marijin muž (Matej 2,12-22), Salomon (1. Kraljevima 3,5-15) i još neki (Daniel 2,1; 7,1; Matej 27,19). Postoji još i proroštvo proroka Joela (Joel 2,28), koje je apostol Petar citirao u Djelima 2,17, a koje spominje da Bog koristi snove. Dakle, jednostavni odgovor glasi: da, Bog može i govori kroz snove.

Međutim, postoji jedna razlika u načinu na koji tu istinu primjenjujemo na današnje vrijeme. Trebamo imati na umu da je Biblija dovršena, te da u njoj nalazimo sve što trebamo znati od sada do vječnosti. To ne znači da Bog više ne čini čudesa ili čak da danas više ne govori kroz snove. Razlika je u tome što je Bog već objavio način na koji želi postupati prema čovječanstvu od sada do vječnosti – u Bibliji. Sve što Bog kaže, bilo da se radi o snu, viziji, »nečujnom glasu« itd. u potpunosti će se slagati s onime što je već objavio u svojoj Riječi. Snoviđenja se ne smiju staviti iznad Svetoga pisma po pitanju autoriteta. Ponavljamo, AKO Bog odluči da će nekome progovoriti u snu, njegova poruka bit će u potpunosti jednaka njegovoj Riječi. Zbog našeg vjerovanja u nadahnuće, autoritet i dostatnost Svetoga pisma, vjerujemo da je veoma nevjerojatno da Bog danas redovito govori kroz snoviđenja. U isto vrijeme, ne možemo u potpunosti zanijekati tu mogućnost na osnovu Svetoga pisma.

Ukoliko ste nešto sanjali i mislite da je to možda od Boga, u molitvi istražite Božju riječ kako biste bili sigurni da je vaš san u skladu sa Svetim pismom. Ako jest, onda u molitvi razmišljajte o tome što bi Bog htio da učinite na osnovu toga sna (Jakovljeva 1,5). Kada god bi netko u Pismo dobio san od Boga, Bog bi mu uvijek pojasnio taj san, bilo izravno toj osobi, kroz anđela ili kroz glasnika (Postanak 40,5-11; Daniel 2,45; 4,19). Kada nam Bog govori, onda se pobrine da jasno shvatimo njegovu poruku.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kršćansko tumačenje snova? Potječu li naši snovi od Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries