settings icon
share icon
Pitanje

Trebaju li kršćani posjećivati liječnike?

Odgovor


Liječnici se u Bibliji spominju nešto više od deset puta. Jedini stih koji, uzet izvan konteksta, naoko uči da ne bismo smjeli ići liječnicima je 2. Ljetopisa 16,12. »Razbolio se trideset i devete godine kraljevanja, od nogu, te mu se bolest veoma pogoršala, ali ni u bolesti nije tražio Jahvu, nego liječnike« (2. Ljetopisa 16,12). Međutim, u ovome primjeru radi se o Asinom čitavom pogledu na život u posljednjim godinama njegova života (jer je u ranijem dijelu života okrenuo leđa Bogu).

Mnogo stihova govori o korištenju »medicinskih tretmana«, kao što su stavljanje zavoja (Izaija 1,6), mazanje uljem (Jakov 5,14), uljem i vinom (Luka 10,34), stavljanje lišća (Ezekiel 47,12), pijenje vina (1. Timoteju 5,23) i mazanje pomasti – posebice »gileadskog balzama« (Jeremija 8,22). Isto tako, Luku, autora Djela apostolskih i Evanđelja po Luki, Pavao naziva »ljubljenim liječnikom« (Kološanima 4,14).

Marko 5,25-30 donosi priču o ženi koja je imala problema sa stalnim krvarenjem; problemom koji liječnici nisu mogli izliječiti iako je ih je brojne posjetila i na njih potrošila sav svoj novac. Kada je prišla k Isusu, pomislila je da će se izliječiti samo ako dotakne rub njegove haljine, i izliječila se.

Farizejima koji su ga pitali zašto provodi vrijeme s grješnicima, Isus je odgovorio: »Ne treba zdravima liječnik, nego bolesnima« (Matej 9,12). Iz gornjih stihova mogli bismo izlučiti naredna načela:

1) Liječnici nisu Bog i ne smijemo ih smatrati bogovima. Ponekad mogu pomoći, ali ponekad sve što mogu učiniti jest pobrati novac.

2) Pismo ne osuđuje traženje liječnika i korištenje »zemaljskih« lijekova, štoviše čini se da se koriste kroz cijelo Sveto pismo.

3) Božja intervencija treba se tražiti u bilo kakvoj fizičkoj poteškoći (Jakovljeva 4,2; 5,13). On nam ne obećaje da će nas svaki put uslišati onako kako bismo željeli (Izaija 55,8-9), ali možemo biti sigurni da će sve što On učini biti iz ljubavi i u našu korist (Psalam 145,8-9).

Prema tome, trebaju li kršćani odlaziti liječnicima? Bog nas je stvorio inteligentnim bićima i dao nam je sposobnost da pravimo lijekove i učimo kako obnavljati naše tijelo. Nema ničeg lošeg u primjeni ovoga znanja i sposobnosti u svrhu fizičkog ozdravljenja. Liječnike trebamo smatrati Božjim darom … sredstvima kroz koje nam Bog donosi ozdravljenje i oporavak. U isto vrijeme, naša krajnja vjera i pouzdanje moraju biti u Boga, a ne u liječnike i lijekove. Kao što je slučaj sa svim poteškoćama s kojima se suočavamo u životu, Bog obećaje da će nam dati mudrosti kada je zatražimo (Jakovljeva 1,5).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Trebaju li kršćani posjećivati liječnike?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries