settings icon
share icon
Pitanje

Koje je kršćansko gledište o medijima?

Odgovor


Biblija žarko osuđuje spiritizam, medije, okultne prakse, zazivanje duhova itd. (Levitski zakonik 20,27; Ponovljeni zakon 18,10-13). Horoskopi, tarot karte, astrologija, gatanje, čitanje dlana, seanse itd. također spadaju u tu kategoriju. Te prakse temelje se na shvaćanju da nam bogovi, duhovi ili umrli bližnji mogu pružiti vodstvo. Ovi »bogovi« ili »duhovi« su demoni (2. Korinćanima 11,14-15). Biblija nam ne pruža nikakva razloga zašto bismo vjerovali kako naši umrli bližnji mogu, pa čak i žele, stupiti u kontakt s nama. Ako su bili vjernici, onda su na Nebu, uživaju u najljepšem mjestu koje možete zamisliti – u zajedništvu s privrženim Bogom. Ako su bili nevjernici, onda su u paklu i podnose neprestanu muku jer su odbacili Božju ljubav i pobunili se protiv njega.

Prema tome, ako naši voljeni ne mogu stupiti s nama u kontakt, odakle medijima, spiritistima, gatarima itd. tako točne informacije? Puno je gatara bilo »raskrinkano«. Razotkriveni su načini na koje gatar može doći do brojnih informacija o osobi kroz uobičajena sredstva. Ponekad uz pomoć telefonskog broja koji su saznali preko usluge očitavanja pozivatelja i pretraživanjem interneta, gatari mogu saznati imena, adrese, datume rođenja i vjenčanja, članove obitelji itd. Međutim, ne možemo zanijekati da gatari ponekad znaju neke stvari koje ne mogu znati sami za sebe. Odakle im te informacije? Odgovor je: od Sotone i njegovih demona. U 2. Korinćanima 11,14-15 piše: »Nije ni čudo, jer se sâm sotona pretvara u anđela svjetla. Prema tome, nije ništa osobito ako se i njegove sluge pretvaraju kao da su sluge pravednosti. Svršetak će im biti prema djelima njihovim.« Djela 16,16-18 opisuju gataru koja je mogla predvidjeti budućnost sve dok apostol Pavao nije istjerao demona iz nje.

Sotona se pretvara da je ljubazan i koristan. Pokušava se prikazati nečim dobrim. Sotona i njegovi demoni daju gatari informacije o osobi, kako bi je učinili ovisnom o spiritizmu, koji Bog zabranjuje. Isprva se to čini bezazlenim, ali ubrzo osoba postane ovisna o gatarima, čime dozvoljava Sotoni da upravlja i uništi njezin život. U 1. Petrovoj 5,8 čitamo: »Budite trijezni i bdijte: vaš protivnik, đavao, obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždere!« U većini slučajeva, sami gatari su zavedeni i ne znaju pravi izvor informacija koje primaju. U svakom slučaju i bez obzira na izvor informacija – Bog ne želi da spiritizam, vradžbine, astrologija itd. budu sredstva uz pomoću kojih dolazimo do informacija. Na koji način Bog želi da otkrijemo njegovu volju za naš život? Jednostavno: (1) Proučavajte Bibliju (2. Timoteju 3,16-17), (2) Molite se za mudrost (Jakovljeva 1,5).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je kršćansko gledište o medijima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries