settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o krizmi kršćanina?

Odgovor


Krizma (Sveta potvrda) je sakrament ili obred koji se obavlja u nekim denominacijama kao sredstvo za obilježavanje nečije duhovne zrelosti. U nekim tradicijama, uglavnom katoličkoj i anglikanskoj, sakrament potvrde je ritual kojim mlada osoba postaje službeni član Crkve. To ponekad uključuje dodjeljivanje „krizmanog imena“, obično imena sveca, koje se često koristi kao drugo srednje ime. Oni koji prakticiraju krizmu vjeruju da ona signalizira uvođenje onih koji su kršteni u punopravno članstvo i osobno, zrelo prihvaćanje vjere. Katolici i anglikanci prepoznaju krizmu kao jedan od sedam sakramenata.

Međutim, Biblija ne govori ništa na temu takvog rituala. Ustvari, Biblija poriče ideju da jedna osoba može dati „potvrdu“ drugoj osobi da je u vjeri. Svaki pojedinac mora utvrditi stanje svoje vlastite duše na temelju nekoliko kriterija. Prvo, naše spasenje potvrđuje Duh Sveti koji živi u našim srcima. „Sam Duh svjedoči s duhom našim da smo djeca Božja“ (Rimljanima 8,16 VB). Kada prihvatimo Krista kao Gospodina i Spasitelja, Duh Sveti se nastanjuje u našim srcima i daje nam sigurnost da je prisutan i da mu pripadamo, te nas također uči i objašnjava nam duhovne stvari (1. Korinćanima 2,13-14), potvrđujući time da smo nova stvorenja u Kristu (2. Korinćanima 5,17).

To da smo utvrđeni u vjeri također pokazuje dokaz našeg spasenja. Prva Ivanova 1,5-10 nam kaže da se dokaz našeg spasenja očituje u našim životima: hodamo u svjetlosti, ne lažemo, priznajemo svoje grijehe. Jakovljeva 2 je jasna u tome da su dokaz vjere djela koja činimo. Nismo spašeni po djelima, ali su naša djela dokaz spasonosne vjere u nama. Isus je rekao: „Dakle, po njihovim ćete ih plodovima prepoznati“ (Matej 7,20 VB). Duhovni plod u nama po Duhu Svetome (Galaćanima 5,22) potvrda je da On živi u nama.

Rečeno nam je: „Sami sebe iskušavajte jeste li u vjeri! Sami sebe ispitujte! Ili ne spoznajete sami sebe, da je Isus Krist u vama? Osim ako ste u čemu nepouzdani“ (2. Korinćanima 13,5 VB). Osim toga, Petar nam kaže da „uznastojmo učvrstiti svoj poziv i izabranje“ kako bi nam se „bogato pribavio ulazak u vječno kraljevstvo Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista“ (2. Petrova 1,10-11 VB).

Konačna „potvrda“ našeg spasenja jest, naravno, u budućnosti. Oni koji su istinski kršćani ustrajat će do kraja, „iščekujući objavljenje Gospodina našega Isusa Krista, koji će vas i učvršćivati do kraja“ (1. Korinćanima 1,7-8 VB). Zapečaćeni smo obećanim Duhom Svetim: „U njemu ste i vi, pošto ste čuli riječ istine — evanđelje spasenja svojega, u njemu ste, pošto uzvjerovaste, i zapečaćeni Duhom obećanim Svetim, koji je zalog naše baštine do otkupljenja stečevine — na hvalu slave njegove (Efežanima 1,13-14 VB). Dakle, to je pravo značenje potvrde – spasenje je zadobiveno krvlju Krista u koga se pouzdamo, očituje se našim hodom s Njim i potvrđuje Duhom Svetim u nama.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o krizmi kršćanina?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries