settings icon
share icon
Pitanje

Što je Kristova ljubav?

Odgovor


Izraz „Kristova ljubav“, suprotno od „ljubav za Krista“, odnosi se na ljubav koju On ima za čovječanstvo. Njegova ljubav se ukratko može iznijeti kao Njegova spremnost da djeluje u našem najboljem interesu, posebice u ispunjavanju naše najveće potrebe, premda ga to koštalo svega i premda smo potpuno nedostojni takve ljubavi.

Iako Isus Krist, po svojoj prirodi Bog, oduvijek postoji s Bogom Ocem (Ivan 1,1) i Duhom Svetim, dobrovoljno je napustio svoje prijestolje (Ivan 1,1-14) kako bi postao čovjek i mogao platiti kaznu za naše grijehe da ih mi ne bismo morali plaćati čitavu vječnost u ognjenom jezeru (Otkrivenje 20,11-15). Budući da je bezgrešni Spasitelj Isus Krist platio grijehe čovječanstva, Bog koji je pravedan i svet sada može oprostiti naše grijehe kada prihvatimo da nas je Isus Krist otkupio (Rimljanima 3,21-26). Stoga, Kristova ljubav je prikazana u tome što je napustio svoj dom u nebu, gdje je bio slavljen i čašćen kao što i zaslužuje, te došao na zemlju kao čovjek gdje će biti izrugan, izdan, pretučen i razapet na križu kako bi platio kaznu za naše grijehe i ponovno ustao od mrtvih trećeg dana. Našu potrebu za Spasiteljem koji će nas izbaviti od naših grijeha i kazne smatrao je mnogo važnijom od Njegove vlastite udobnosti i života (Filipljanima 2,3-8).

Ponekad ljudi mogu dobrovoljno dati svoje živote za one koje smatraju toga dostojnim – za prijatelja, rođaka, neke druge „dobre“ ljude – ali Kristova ljubav to nadilazi. Kristova ljubav se proteže na one koji su toga najviše nedostojni. On je voljno preuzeo kaznu za one koji su ga mučili, mrzili, pobunili se protiv Njega i koji uopće nisu marili za Njega, one koji su najmanje zaslužili Njegovu ljubav (Rimljanima 5,6-8). Najviše što je mogao dao je za one koji su to najmanje zaslužili! Dakle, žrtva je suština Božje ljubavi, koja se još zove agape ljubav. To je Božja ljubav, a ne čovječja ljubav (Matej 5,43-48).

Ta ljubav koju je pokazao prema nama na križu samo je početak. Kada se pouzdamo u Njega kao našeg Spasitelja, On nas čini Božjom djecom, Njegovim subaštinicima! Po Duhu Svetom je došao prebivati među nama i obećao nam da nas nikada neće zapustiti niti ostaviti (Hebrejima 13,5-6). Dakle, imamo pratioca koji nas ljubi za cijeli život. I bez obzira što prolazimo, On je prisutan i Njegova ljubav nam je uvijek dostupna (Rimljanima 8,35). No, kako s pravom vlada kao milosrdan Kralj na nebu, moramo mu dati poziciju koju također zaslužuje u našem životu, kao Gospodara, a ne samo pratioca. Samo tada ćemo iskusiti život kakav nam je namijenio i živjeti u punini Njegove ljubavi (Ivan 10,10b).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Kristova ljubav?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries