settings icon
share icon
Pitanje

Što je 'krislam'?

Odgovor


'Krislam' je pokušaj da se napravi sinkretizam kršćanstva i islama. Počeo je u Nigeriji u 80-tim godinama prošloga stoljeća, a 'krislamske' ideje su se proširile posvuda po svijetu. Ključna ideja 'krislama' jest da su kršćanstvo i islam kompatibilni, te da je moguće istovremeno biti kršćanin i musliman. 'Krislam' zapravo nije posebna religija, nego brisanje različitosti i posebnosti koje postoje između kršćanstva i islama.

Zagovornici 'krislama' ukazuju na činjenice kao što je to da se Isus u Kuranu spominje 25 puta, ili to što kršćanstvo i islam imaju slična učenja o moralu i etici, ili na potrebi da se dvije najveće monoteističke religije ujedine u borbi protiv širenja ateizma i alternativnih duhovnosti. Na 'krislam' neki gledaju kao na rješenje za stalne sukobe između zapadnoga svijeta, koji je pretežito kršćanski, i Bliskoga istoka, koji je pretežito muslimanski.

Premda se ne može zanijekati da postoje mnoge sličnosti između kršćanstva i islama (kao i židovstva), 'krislam' u konačnici nije moguć, jer su kršćanstvo i islam oprečno suprotstavljani u pogledu najvažnijega pitanja – identiteta Isusa Krista. Pravo kršćanstvo naviješta da je Isus Bog utjelovljen u čovjeku. Kršćanima Kristovo božanstvo nije nešto oko čega se može pregovarati, jer da Isus nije Bog, Njegova smrt na križu ne bi bila dovoljna kao pomirbena žrtva za grijehe cijeloga svijeta (1. Ivanova 2:2).

Islam odlučno odbacuje Kristovo božanstvo. Kuran proglašava ideju o Isusovom božanstvu bogohulnom (5:17). Vjera u Kristovo božanstvo muslimani smatraju širk-om, „prljavštinom“. Nadalje, islam niječe Kristovu smrt na križu (4:157-158). Islam tako odbacuje najvažniju doktrinu kršćanske vjere. Zbog toga, ove dvije religije nipošto nisu kompatibilne, tako da bi i kršćani i muslimani trebali odbaciti koncept 'krislama'.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je 'krislam'?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries