settings icon
share icon
Pitanje

Što je kreacionizam stare zemlje?

Odgovor


Imajte na umu da služba GotQuestions.org zvanično vjeruje u kreacionizam mlade zemlje. Iskreno i potpuno vjerujemo da se kreacionizam mlade zemlje najbolje uklapa u biblijski izvještaj o stvaranju. Međutim, shvaćamo da je kreacionizam stare zemlje valjano stajalište koje kršćanin može imati. Ni u kom smislu kreacionizam stare zemlje nije krivovjerje i nipošto se kreacionisti stare zemlje ne bi trebali odvajati kao da nisu braća i sestre u Kristu. Smatramo da bi bilo korisno imati članak koji pozitivno predstavlja kreacionizam stare zemlje, jer je uvijek dobro da se za gledišta iznesu argumenti, motivirajući nas da nastavimo istraživati Sveto pismo kako bismo bili sigurni da su naša uvjerenja biblijski opravdana.

Kreacionizam stare zemlje (OEC) je krovni izraz koji se koristi za opisivanje biblijskih kreacionista koji poriču da je svemir stvoren u posljednjih 6.000 do 10.000 godina tijekom šest uzastopnih 24-satnih dana. Umjesto toga, kreacionisti stare zemlje vjeruju da je Bog stvorio svemir i njegove stanovnike (uključujući doslovno Adama i Evu) tijekom mnogo dužeg vremenskog razdoblja nego što to zagovaraju kreacionisti mlade zemlje. Popis istaknutih kršćanskih vođa koji su (ili su bili tijekom svog života) barem otvoreni za tumačenje stare zemlje je dugačak i taj popis nastavlja rasti. Popis uključuje ljude kao što su Walter Kaiser, Norman Geisler, William Dembski, J.I. Packer, J.P. Moreland, Philip E. Johnson, Chuck Colson, Francis Schaefer i starozavjetni bibličar Gleason Archer.

Kreacionisti stare zemlje obično se slažu s mainstream znanstvenim procjenama o starosti svemira, čovječanstva i same Zemlje, dok u isto vrijeme odbacuju tvrdnje modernih teoretičara evolucije u pogledu biološke evolucije. Kreacionisti stare zemlje i njihova braća kreacionisti mlade zemlje imaju nekoliko važnih zajedničkih točaka, uključujući:

1) Doslovno stvaranje svemira ni iz čega prije konačnog vremena (stvaranje ex nihilo).

2) Doslovno stvaranje Adama iz praha zemaljskog i Eve iz Adamovog rebra, kao i povijesnost izvještaja iz Postanka.

3) Odbacivanje tvrdnje darvinista da slučajna mutacija i prirodna selekcija mogu na odgovarajući način objasniti složenost života.

4) Odbacivanje tvrdnje da je Bog koristio proces evolucije kako bi čovjek bio ono što je danas (teistička evolucija). Ujedno kreacionizam stare i nove zemlje kategorički odbacuju teoriju zajedničkog porijekla.

Međutim, kreacionisti stare zemlje razlikuju se od kreacionista mlade zemlje u sljedećem:

1) Starost svemira. Mladi kreacionisti vjeruju da je Bog stvorio svemir prije 6.000–10.000 godina. Kreacionisti stare zemlje događaj stvaranja smještaju prije otprilike 13,7 milijardi godina, što je više u skladu s „mainstream“ znanosti, barem po ovoj točki.

2) Vrijeme stvaranja Adama i Eve. Kreacionisti mlade zemlje stavljaju Adama u razdoblje ne starije od 10.000 godina. Kreacionisti stare zemlje po ovom su pitanju različiti, a procjene se kreću negdje između 30.000 i 70.000 godina.

Kontroverza između dva gledišta kreacionizma ovisi o značenju hebrejske riječi yom, koja znači „dan“. Mladi kreacionisti inzistiraju da je značenje riječi yom u kontekstu Postanka 1–2 vremenski period od 24 sata. Kreacionisti stare zemlje se ne slažu i vjeruju da se riječ yom koristi za označavanje mnogo dužeg vremena. Kreacionisti stare zemlje koriste brojne biblijske argumente kako bi obranili svoje gledište uključujući sljedeće:

1) Yom se koristi na drugim mjestima u Bibliji gdje se odnosi na dugo vremensko razdoblje, naročito u Psalmu 90,4, kojeg kasnije citira apostol Petar: „jedan dan (yom) je u Gospodina kao tisuću godina“ (2. Petrova 3,8).

2) Sedmi „dan“ dug je tisućama godina. Postanak 2,2-3 kaže da se Bog odmarao sedmog „dana“ (yom). Sveto pismo uči da smo svakako još u sedmom danu; stoga bi se riječ „dan“ također mogla odnositi na dugo vremensko razdoblje u odnosu na dane od prvog do šestog.

3) Riječ „dan“ u Postanku 1–2 smatra se duljim od 24 sata. Postanak 2,4 glasi: „To su izvješća o nebesima i zemlji kada su stvarana, u dan kada je GOSPODIN Bog načinio zemlju i nebesa.“ U ovom se stihu „dan“ odnosi na prvih šest dana u cjelini i stoga ima fleksibilnije značenje od pukog razdoblja od 24 sata.

4) Šesti „dan“ vjerojatno je duži od 24 sata. Postanak 2,19 nam govori da je Adam promatrao i potom katalogizirao sve žive životinje na zemlji. U realnosti je malo vjerojatno da je Adam mogao dovršiti tako monumentalan zadatak u samo 24 sata.

Naravno, pitanja koja dijele mlade i stare kreacioniste su složena i značajna. Međutim, ovo pitanje ne bi trebalo biti test za ortodoksnost. Na obje strane ove rasprave nalaze se pobožni muškarci i žene. U konačnoj analizi, biblijski kreacionisti – i mlade i stare varijante zemlje – imaju mnogo toga zajedničkog i trebali bi zajedno raditi na obrani povijesne pouzdanosti izvještaja iz Postanka.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kreacionizam stare zemlje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries