settings icon
share icon
Pitanje

Kako kreacionizam naspram evolucije utječe na to kako osoba gleda na svijet?

Odgovor


Ključna razlika između kreacionizma i evolucije svodi se na našu sigurnost o svemu što mislimo da znamo. Razmislite o tome: ako su naših pet osjetila i naš mozak samo produkt slučajne, besmislene evolucije, kako možemo biti sigurni da nam daju pouzdane informacije? Ono što moje oko i mozak percipiraju kao „crveno" moglo bi vaše oko i mozak percipirati kao „plavo", ali vi to nazivate „crvenim" jer ste tako naučili. (Boje se zapravo neće promijeniti, jer se sastoje od određenih, nepromjenjivih frekvencija elektromagnetskog spektra.) Ne možemo na siguran način znati da govorimo o istome.

Ili pretpostavimo da vidite stijenu na kojoj je isklesano „Chicago: 50 milja". Sada još pretpostavimo da vjerujete da je ta oznaka zapravo rezultat nasumične erozije od vjetra i kiše koji su jednostavno ucrtali ovu poruku. Možete li ikako biti sigurni da je Chicago doista udaljen 50 milja?

Ali što ako znate da je svaki normalan sklop očiju i mozga dizajniran tako da percipira određenu frekvenciju elektromagnetskog spektra kao „crveno"? Tada možete sa sigurnošću znati da ono što ja vidim kao crveno jest ono što i vi vidite kao crveno. A što ako znate da je čovjek pažljivo izmjerio udaljenost 50 milja od Chicaga, a zatim stavio znak da to naznači? Tada možete biti sigurni da vam taj znak daje točnu informaciju.

Još jedna razlika u tome kako kreacionizam nasuprot evoluciji utječe na čovjekov pogled na svijet jest u području morala. Ako smo samo produkti nasumične, besmislene evolucije, što točno znače pojmovi „dobro" i „zlo"? „Dobar" u odnosu na što? „Zlo" u odnosu na što? Doista, bez mjerača (npr. Božje prirode) nemamo osnovu za reći da je nešto dobro ili zlo; to je samo mišljenje, koje zapravo nema nikakvu težinu u prosudbi kako postupam ili kako prosuđujem djela drugih. Majka Tereza i Staljin jednostavno su donosili različite odluke u takvom svijetu. Ne postoji odgovor na krajnje pitanje: „Kaže tko?" kada je u pitanju utvrđivanje onog što je ispravno i pogrešno. A premda ateisti i evolucionisti svakako mogu voditi moralne živote – ako bi se držali svojih uvjerenja, ne bi imali razloga za – niti bi imali bilo kakvu osnovu za prosudbu postupaka onih za koje smatraju da su učinili nešto „pogrešno".

No ako postoji Bog koji nas je stvorio na svoju sliku, tada nismo stvoreni samo sa smislom što je ispravno ili pogrešno, nego imamo i odgovor na pitanje: „Kaže tko?". Dobro je ono što se slaže s Božjom prirodom, a zlo je sve što se ne slaže.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako kreacionizam naspram evolucije utječe na to kako osoba gleda na svijet?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries