settings icon
share icon
Pitanje

Tko je Kraljica neba?

Odgovor


U Bibliji se izraz „kraljica neba“ javlja dva puta, oba puta u knjizi Jeremije. Prvi je slučaj u vezi postupaka Izraelca kojima su izazivali Gospodnji gnjev. Čitave su obitelji bile uključene u idolopoklonstvo. Djeca su sakupljala drva, a ljudi su ih koristili za izgradnju oltara i štovanje lažnih bogova. Žene su mijesile tijesto i pekle kolače za „Kraljicu neba“ (Jeremija 7,18). Ovaj naziv odnosio se na Ištar, asirsku i babilonsku božicu, koju još razne skupine zovu Ašterot ili Aštarta. Mislilo se da je ona žena lažnog boga Baala, poznatog još kao Moloh. Motivacija žena da štuju Aštartu proizašla je iz njezine reputacije kao boginje plodnosti, a budući da je trudnoća uvelike bila poželjna među ženama tog doba, štovanje „kraljice neba“ razvijalo se u poganskim civilizacijama. Nažalost, postalo je popularno i među Izraelcima.

Druga referenca kraljice neba nalazi se u Jeremiji 44,17-25, kada Jeremija daje ljudima riječ Gospodnju koju mu je govorio Bog. Podsjeća ljude da je njihova neposlušnost i idolopoklonstvo prouzročilo veliku srdžbu Gospodina i nesreću kao kaznu. Jeremija upozorava da ih čekaju još veće kazne ukoliko se ne pokaju. Oni odgovaraju da nemaju nikakvu namjeru odustati od štovanja svojih idola, zavjetujući se da će i dalje lijevati ljevanice Kraljici neba, Aštarti, te odlaze čak toliko daleko da joj pripisuju zasluge za mir i napredak koje su nekad uživali zbog Božje milosti i milosrđa.

Nejasno je od kuda potječe ideja da je Aštarta bila Jahvina „družica“, ali lako je vidjeti kako miješanje poganstva koje uzdiže božicu na način na koji treba štovati pravog Kralja neba, Jahvu, može dovesti do kombinacije Boga i Aštarte. A budući da je štovanje Aštarte uključivalo seksualnost (plodnost, rađanje, prostituciju u hramu), odnos koji proizlazi u izopačenom umu prirodno bi bio seksualne naravi. Jasno, ideja o „kraljici neba“ kao družici ili ljubavnici Kralja neba je idolopoklonička i nebiblijska.

Ne postoji kraljica neba. Nikada nije postojala kraljica neba. No, zasigurno postoji Kralj neba, Gospodin nad vojskama, Bog. On sam vlada na nebu. Ne dijeli svoju vladavinu ni svoj autoritet ni s kim. Ideja da je Marija, Isusova majka, kraljica neba nema nikakvu biblijsku osnovu. To potječe od učenja svećenika i papa Rimokatoličke crkve. Iako je Marija svakako bila pobožna, mlada žena, ogromno blagoslovljena time što je odabrana da nosi Spasitelja svijeta, ni na koji način nije bila božanska, niti je bila bezgrešna, niti ju se smije štovati, obožavati, častiti ili joj se moliti. Svi sljedbenici Gospodina Boga odbijaju ju štovati. Petar i apostoli su odbijali da ih se štuje (Djela 10,25-26; 14,13-14). Sveti anđeli odbijaju da ih se štuje (Otkrivenje 19,10; 22,9). Odgovor je uvijek isti: „Bogu se pokloni!“ Iskazivati štovanje, obožavanje ili čašćenje bilo kome izuzev Bogu nije ništa drugo nego idolopoklonstvo. Marijine vlastite riječi u „hvalospjevu“ (Luka 1,46-55) otkrivaju da nikada o sebi nije mislila kao „bezgrešnoj“ niti da zaslužuje čašćenje, već se oslanjala na Božju milost za spasenje: „I kliče duh moj u Bogu, Spasitelju mojemu.“ Samo grešnici trebaju spasitelja, a Marija je u sebi prepoznala tu potrebu.

Nadalje, sam Isus je ukorio ženu koja mu je povikala: „Blažena utroba koja te nosila i grudi koje si sisao!“ (Luka 11,27), odgovorivši joj: „Naprotiv, blaženi oni koji slušaju riječ Božju i drže je.“ Na taj je način suzbio svaku sklonost da se Mariju veliča kao objekt štovanja. Zasigurno je mogao reći: „Da, blažena bila Kraljica neba!“ No, to nije rekao. Potvrdio je istinu koju potvrđuje Biblija – ne postoji kraljica neba, a jedina biblijska referenca na „kraljicu neba“ odnosi se na božicu idolopokloničke, lažne religije.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je Kraljica neba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries