settings icon
share icon
Pitanje

Odnosi li se proroštvo o kralju Tira u Ezekielu 28 na Sotonu?

Odgovor


Na prvi pogled, čini se kao da se proroštvo u Ezekielu 28:11-19 odnosi na ljudskog kralja. Tir je bio primatelj nekih od najsnažnijih proročkih osuda u Bibliji (Izaija 23:1–18; Jeremija 25:22; 27:1–11; Ezekiel 26:1–28:19; Joel 3:4–8; Amos 1:9,10). Tir je bio poznat po izgradnji svoga bogatstva izrabljivanjem svojih susjeda. Drevni pisci govorili su o gradu Tiru kao o gradu punom beskrupuloznih trgovaca. Tir je bio središte vjerskog idolopoklonstva i seksualnog nemorala. Biblijski proroci korili su Tir zbog njegova ponosa radi velikog bogatstva i strateške lokacije. Čini se da je Ezekiel 28:11-19 posebno snažna osuda tirskoga kralja u vremenu proroka Ezekiela, koji je kralja prekorio zbog njegova neutaživa ponosa i pohlepe.

Međutim, neki opisi koje nalazimo u Ezekielu 28:11-19 idu dalje od opisa običnoga ljudskog kralja. Ni jedan zemaljski kralj ne bi mogao tvrditi da se nalazi „u Edenu“ ili da je „raskriljen kerub zaštitnik“ ili da stoji na „svetoj gori Božjoj.“ Stoga, većina biblijskih tumača vjeruje da je Ezekiel 28:11-19 zapravo dvostruko proroštvo, u kojem se ponos tirskoga kralja uspoređuje sa ponosom Sotone. Neki misle da je Sotona zapravo zaposjeo srce tirskoga kralja, čine bi njihova veza bila još snažnija i primjerenija.

Prije svoga pada, Sotona je uistinu bio prelijepo stvorenje (Ezekiel 28:12-13). Bio je možda najljepši i najsnažniji od svih anđela. Izraz „kerub zaštitnik“ vjerojatno znači da je Sotona bio anđeo koji je „čuvao“ Božju prisutnost. Međutim, ponos je doveo do Sotonina pada. Umjesto da Bogu da slavu jer ga je stvorio tako prelijepog, Sotona je uzoholio, smatrajući samoga sebe zaslužnim za svoj uzvišeni položaj. Sotonina pobuna rezultirala je time da je Bog izbacio Sotonu iz svoje prisutnosti, a na kraju će rezultirati time da će ga Bog osuditi na vječnost u ognjenom jezeru (Otkrivenje 20:10).

Poput Sotone, tirski kralj je bio ohol. Umjesto da prepozna Božju suverenost, kralj Tira je tirsko bogatstvo pripisao vlastitoj mudrosti i snazi. Budući da nije bio zadovoljan svojim ekstravagantnim položajem, tirski kralj je tražio sve više i više, da bi na kraju Tir iskorištavao druge narode, umnažajući vlastito bogatstvo nauštrb drugih. Ali kao što je Sotonu njegov ponos doveo do pada i na kraju će ga odvesti u vječnu propast, tako će i grad Tir izgubiti svoje bogatstvo, moć i status. Ezekielovo proroštvo o Tirovu potpunom uništenju djelomično se ispunilo pod Nabukodonozorom (Ezekiel 29:17-21), a konačno ga je ispunio Aleksandar Veliki.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Odnosi li se proroštvo o kralju Tira u Ezekielu 28 na Sotonu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries