settings icon
share icon
Pitanje

Koji je kozmološki dokaz za postojanje Boga?

Odgovor


Kozmološki argument nastoji dokazati da Bog postoji promatranjem svijeta oko nas (kozmosa). Počinje s onim što je najočitije u stvarnosti: materijalni svijet postoji. Zatim tvrdi da uzrok onoga što postoji mora biti „nešto poput Boga“. Ove vrste dokaza idu unatrag sve do Platona i još od onda ih koriste značajni filozofi i teolozi. Znanost je napokon sustigla teologe u 20. stoljeću, kada je potvrdila da svemir mora imati početak. Dakle, kozmološke dokaze kao snažne danas također prihvaćaju i oni koji nisu filozofi. Postoje dva osnovna tipa ovih dokaza, a najlakši način na koji bi se o njima moglo govoriti jest kao o „vertikalnom“ i „horizontalnom“ tipu. Ova imena pokazuju smjer iz kojeg uzrok dolazi. U vertikalnoj verziji tvrdi se da je sve što je stvoreno uzrokovano upravo sada (zamislite vremensku crtu sa strelicom koja pokazuje od svemira prema Bogu). Horizontalna verzija pokazuje da je kreacija u početku morala imati uzrok (zamislite tu istu vremensku crtu samo sa strelicom koja pokazuje unatrag na polazište u vremenu).

Horizontalni tip malo je lakše razumjeti, jer ne zahtijeva puno filozofiranja. Osnovni dokaz jest da sve što ima početak mora imati uzrok. Svemir je imao početak; stoga, svemir ima uzrok. Taj uzrok, koji je izvan cijelog svemira, jest Bog. Netko bi mogao reći da je ono što postoji prouzročilo nešto drugo što također postoji, ali to ne rješava problem. To je zato što je to nešto drugo također moralo imati uzrok, a to se ne može nastaviti u nedogled. Uzmimo jednostavan primjer: stabla. Sva stabla su počela postojati u nekom trenutku (jer nisu oduvijek postojala). Svako stablo je imalo svoj početak u sjemenu („uzrok“ stabla). No svako sjeme je imalo svoj početak („uzrok“) u drugom stablu. Ne može postojati beskonačni niz koji se sastoji od stabla-sjemena-stabla-sjemena, zato što nijedan niz nije beskonačan – ne može trajati vječno. Svaki niz je po definiciji konačan (ograničen). Ne postoji takvo što kao što je beskonačni broj, jer je čak i niz brojeva ograničen (premda stalno možete dodavati još jedan broj, uvijek imate konačan broj). Ako postoji kraj, broj nije beskonačan. Zapravo, svaki niz ima dva kraja – na kraju i na početku (pokušajte zamisliti štap s jednim krajem!). No, ako ne postoji prvi uzrok, lanac uzroka nikada ne bi započeo. Stoga, na početku je barem prvi uzrok – onaj koji nema početka. Prvi uzrok jest Bog.

Vertikalni tip malo je teže razumjeti, ali je snažniji, jer osim što pokazuje da je Bog na početku morao uzrokovati „lanac uzroka“, On i dalje mora uzrokovati da stvari postoje upravo sada. Ponavljamo, započinjemo s time da materijalni svijet postoji. Dalje, iako smo često skloni razmišljati o postojanju kao svojstvu koje na neki način „posjeduje“ ono što je stvoreno – odnosno, jednom kada je nešto stvoreno, postojanje je samo dio onoga što jest – to ipak nije slučaj. Razmislite o trokutu. Možemo definirati prirodu trokuta kao „dvodimenzionalni geometrijski lik koji je formiran spajanjem tri točke koje nisu u ravnoj liniji po segmentima ravne linije“. Zapazite što nije dio ove definicije: postojanje.

Definicija trokuta bila bi istinita čak i kada trokuti ne bi uopće postojali. Dakle, priroda trokuta – ono što trokut jest – ne jamči da trokut postoji (poput jednoroga – znamo što oni jesu, ali to ih ne čini postojanima). Budući da dio prirode trokuta nije njihovo postojanje, trokuti moraju nastati izazvani nečim drugim što već postoji (netko ga mora nacrtati na komadu papira). Trokut je uzrokovalo nešto drugo – što isto mora imati uzrok. To se ne može nastaviti u nedogled (nema beskonačnog niza). Stoga, nešto što ne treba imati početak postojanja mora postojati da sve drugo dovede u postojanje.

Sada primijenite ovaj primjer na svemir. Postoji li svemir sam od sebe? Ne. Dakle, ne samo što je svemir morao imati prvi uzrok da bi započeo; treba nešto što mu daje postojanost upravo sada. Jedino čemu ne treba dati postojanje jest ono što postoji po svojoj samoj prirodi. To je postojanje. To nešto bi oduvijek postojalo, nema uzrok, nema početak, nema ograničenje, izvan je vremena i beskonačno je. To nešto je Bog!

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji je kozmološki dokaz za postojanje Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries