Što se dogodilo Kovčegu saveza?Pitanje: Što se dogodilo Kovčegu saveza?

Odgovor:
Pitanje „Što se dogodilo s Kovčegom saveza?“ već stoljećima fascinira teologe, proučavatelje Biblije i arheologe. U osamnaestoj godini svoje vladavine, judejski kralj Jošija naredio je skrbiteljima Kovčega saveza da ga vrate u hram u Jeruzalemu (2. Ljetopisa 35:1-6; usp. 2. Kraljevima 23:21-23). To je bio posljednji put da se u Svetom pismu spomenulo gdje se nalazio Kovčeg saveza. Četrdeset godina kasnije, babilonski kralj Nabukodonozor osvojio je Jeruzalem i opljačkao Hram. Manje od deset godina kasnije, vratio se i uzeo sve što je ostalo u Hramu, a onda je spalio Hram i grad do temelja. Dakle, što se dogodilo s kovčegom? Je li ga Nabukodonozor uzeo? Je li bio uništen zajedno s gradom? Ili, jesu li ga uzeli i sakrili na sigurno mjesto, kao što su očigledno učinili kada je egipatski faraon Šišak opljačkao Hram u vrijeme vladavine Salomonova sina Roboama? (Očigledno zato što, ako je Šišak uspio uzeti Kovčeg, zašto bi onda Jošija tražio od levita da ga vrate? Ako je Kovčeg bio u Egiptu — kao što tvrdi scenarij Otimača izgubljenog Kovčega — onda ne bi bio u levita i stoga ga oni ne bi mogli vratiti.)

Nekanonska Druga knjiga o Makabejcima izvještava kako je Jeremija, uoči babilonske invazije, „po Božjem nadahnuću sa sobom ponio Šator i Kovčeg saveza, pa se uspeo na goru na koju se bio popeo Mojsije i odakle je motrio Božju baštinu [tj. goru Nebo; usp. Ponovljeni zakon 31:1-4]. Stigavši onamo, nađe stan u pećini, unese u nj Šator, Kovčeg i kadioni žrtvenik, a ulaz zagradi ” (2:4-5). Međutim, „Neki od njegovih pratilaca došli su zatim da označe put, ali ga nisu mogli naći. Kad je to saznao Jeremija, prekorio ih je ovako: 'Ovo mjesto bit će nepoznato sve dok Bog ponovo ne sabere svoj narod i ne smiluje mu se. Tada će Gospodin ponovo pokazati sve ove predmete i vidjet će se Gospodinova slava i Oblak, kao što se pojavio za Mojsija i kad je Salomon molio da hram bude veličanstveno posvećen.'“ (2:6-8). Ne znamo je li ovaj zapis iz druge ruke (vidi 2:1) točan; čak i ako jest, nećemo znati sve dok se Gospodin ne vrati, kao što zapis i sam tvrdi.

Druga teorija vezano uz to gdje se nalazi izgubljeni Kovčeg saveza vezana je uz rabine Shoma Gorena i Yehuda Getza, koji tvrde da je Kovčeg sakriven ispod brda na kojemu je stajao Hram, gdje je bio zakopan prije nego što ga je Nabukodonozor stigao ukrasti. Nažalost, hramsko brdo je sada obitavalište Kupole na stijeni, islamskog svetišta, a lokalna muslimanska zajednica ne dopušta iskopavanje. Tako, ne možemo znati jesu li rabini Gorem i Getz upravu.

Istraživač Vendyl Jones, između ostalih, vjeruje da jedan artefakt pronađen među mrtvomorskim spisima, enigmatski „Bakreni svitak“ iz qumranske špilje broj 3, zapravo služi kao neka vrsta mape s blagom na kojoj se navode mjesta brojnih dragocjenih blaga uzetih iz Hrama prije nego što su došli Babilonci, te da se među njima nalazi i izgubljeni Kovčeg saveza. Tek nam predstoji vidjeti je li to točno, pošto nitko još nije uspio locirati sve nužne zemljopisne međe navedene na tom svitku. Zanimljivo je da neki znanstvenici špekuliraju kako 2. Makabejcima 2:1, 4, gdje se opisuje kako je Jeremija sakrio Kovčeg, možda govori upravo o tom Bakrenom svitku. I dok je to zanimljiva špekulacija, još uvijek je nedokazana.

Negdašnji istočnoafrički dopisnik časopisa „The Economist,” Graham Hancock, izdao je 1992. godine knjigu pod naslovom The Sign and the Seal: The Quest for the Lost Ark of the Covenant (Znak i pečat: Potraga za izgubljenim Kovčegom saveza; op. prev.), u kojoj tvrdi kako je Kovčeg spremljen u crkvu Svete Marije Sionske u Aksumu, drevnom gradu u Etiopiji. Istraživač B.A.S.E. instituta, Robert Cornuke, također vjeruje da postoji mogućnost kako je Kovčeg sada u Aksumu. Međutim, nitko ga još tamo nije pronašao. Slična je tvrdnja arheologa Michaela Sandersa, koji vjeruje kako je Kovčeg sakriven u drevnom egipatskom hramu u izraelskom selu Djaharya, ali ga još uvijek tamo nije pronašao.

Prema sumnjivoj irskoj predaji, Kovčeg je bio zakopan pod brdom Tara u Irskoj. Neki znanstvenici vjeruje da je to izvor irske legende „lonac od zlata na kraju duge“. Još manje su vjerojatne tvrdnje Rona Wyatta i Toma Crotsera, prema kojima Wyatt tvrdi da je zapravo vidio izgubljen Kovčeg saveza zakopan pod brdom Golgote a Crotser da ga je vidio na gori Pisgi blizu gore Nebo. Arheološka zajednica obojicu veoma malo poštuje, a ni jedan ni drugi nisu uspjeli potvrditi te bujne tvrdnje bilo kakvim dokazom.

Na kraju, Kovčeg je još uvijek izgubljen za sve, osim za Boga. Ljudi mogu iznositi zanimljive teorije poput onih koje smo gore naveli, ali Kovčeg se saveza tek treba pronaći. Možda je pisac 2. Makabejcima ipak upravu, možda ipak nećemo saznati što se dogodilo s izgubljenim Kovčegom saveza do Gospodinova povratka.

English
Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što se dogodilo Kovčegu saveza?