settings icon
share icon
Pitanje

Služi li Biblija za kontrolu uma?

Odgovor


Neki optužuju kršćane da koriste Bibliju kao sredstvo za kontrolu uma. Tvrde da je jedini način za izgradnju crkve i zadržavanje članova primjena taktike ispiranja mozga kako bi se ljude natjeralo na promjenu načina života i stavova. Optužba je neutemeljena, ali onima koji ne poznaju silu Duha Svetoga potrebno je neki način objasniti promjenu u ljudskim životima.

Iako je istina da kultovi, za koje mnogi tvrde da su kršćanski, prakticiraju neke oblike kontrole uma, istinsko kršćanstvo ni na koji način nije prisilno. Pastiri koji vole Gospodina žele njegovati, graditi i štititi svoje zajednice (Ivan 21,15-19). Crkveni vođe trebaju služiti nesebično i ponizno, bez razmišljanja o osobnom profitu (1. Petrova 5,2-3). Dakle, ne, Biblija ne služi za kontrolu uma i ne zagovara kontrolu uma u smislu ispiranja mozga ili psihološkog programiranja.

Međutim, Biblija govori o kontroli uma. Pokajanje uključuje promjenu načina razmišljanja. Kršćani se trebaju „obnavljati u duhu svoga uma" (Efežanima 4,23). Trebaju biti istog mišljenja kako bi izbjegavali svađe (Filipljanima 2,2). Dobivaju Kristov um (1. Korinćanima 2,16). Rezultat je novi stav i novo ponašanje – ustvari postaju potpuno novo stvorenje (2. Korinćanima 5,17). Promjena nije posljedica plana nekog lažljivog gurua ili strogo kontroliranog okruženja; promjena je unutarnja, duhovna i stvarna. To je zbog djela Duha Svetoga, a ne ljudskog posrednika (Titu 3,5).

Čovjek ima grešnu narav naslijeđenu od Adama (Rimljanima 5,12). Ta grešna narav ima kontrolu nad osobom i uzrokuje da se u nečijem životu manifestiraju razni grijesi (Galaćanima 5,17-21; Efežanima 5,17-19). Pod kontrolom te grešne prirode čovjek ni na koji način ne može spoznati Boga i ugoditi Bogu. Zapravo, on je Božji neprijatelj (Rimljanima 5,10; 8,5-7). Biblija kaže da grešnik, kontroliran svojom grešnom prirodom, treba novu prirodu i izbavljenje od sile grijeha. Osoba koja prihvati Isusa Krista kao osobnog Spasitelja prima tu novu prirodu (2. Petrova 1,4) i Duh Sveti se nastanjuje u vjernika te mu daje snagu da kaže „ne" grijehu i „da" Božjoj pravednosti (Galaćanima 5,16; Rimljanima 6,12-23). Onaj tko vjeruje u Krista je oslobođen (Ivan 8,32). Nije se više dužan pokoravati diktatima grešne naravi, jer ima slobodu u Kristu da čini ono što Bog želi i slavi ga u životu.

Biblija ne služi za kontrolu uma. Umjesto toga, Biblija pruža alternativu životu koji je pod kontrolom grijeha. Biblija nam pokazuje kako biti pod kontrolom Duha. Da, vjernik će imati promjenu uma, jer odbacuje laži u koje je nekoć vjerovao i prihvaća istinu u Kristu. Vjernik ispunjen Duhom imat će život pun iskustva s Bogom – život slobodan za služenje Bogu s entuzijazmom, vječnim ispunjenjem i nadom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Služi li Biblija za kontrolu uma?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries