settings icon
share icon
Pitanje

Što je kontemplativna molitva?

Odgovor


Važno je najprije definirati „kontemplativnu molitvu”. Kontemplativna molitva nije samo „kontemplacija tijekom molitve”. Biblija nas uči da se molimo umom (1. Korinćanima 14:15), prema tome, jasno je da molitva uključuje kontemplaciju. Međutim, moliti se umom nije ono što je postalo značenje „kontemplativne molitve“. Kontemplativna molitva sve je prisutnija i sve popularnija zbog porasta pokreta „emerging“ (odnosno, novonastajuće) crkve—pokreta koji prihvaća mnoge nebiblijske ideje i prakse. Kontemplativna molitva upravo je takva praksa.

Kontemplativna molitva, također poznata i kao „molitva usredotočavanja“, meditativna je praksa u kojoj se molitelj usredotoči na određenu riječ i neprestano je ponavlja tijekom trajanja vježbe. Iako se kontemplativna molitva različito obavlja kod različitih skupina koje ju prakticiraju, postoje neke sličnosti. U kontemplativnoj molitvi bira se sveta riječ kao simbol vaše namjere da odobrite Božju prisutnost i djelovanje u vama. Kontemplativna molitva obično uključuje udobno sjedenje zatvorenih očiju, kratko i tiho smirivanje, te uvođenje svete riječi. Kada kontemplativni molitelj postane svjestan misli, on ili ona trebaju se nježno vratiti svetoj riječi.

Iako to možda zvuči kao nevina vježba, ova vrsta molitve nema nikakvu biblijsku potporu. Zapravo, to je upravo suprotno biblijskoj definiciji molitve. „Ne brinite se tjeskobno ni za što, već u svemu iznesite svoje potrebe Bogu prošnjom i molitvom, sve u zahvalnosti!” (Filipljanima 4:6). „U taj dan nećete me ništa više pitati. Zaista, zaista, kažem vam, ako što zamolite Oca u moje ime, dat će vam. Do sada niste ništa u moje ime molili. Molite i primit ćete da vaša radost bude potpuna” (Ivan 16:23-24). Ovi i drugi stihovi jasno opisuju molitvu kao razumljivu komunikaciju s Bogom, a ne kao ezoteričnu, mističnu meditaciju.

Kontemplativna molitva je zamišljena kao fokusiranje na mistično iskustvo s Bogom. Međutim, misticizam je krajnje subjektivan i ne oslanja se na istinu ili činjenice. S druge strane, Riječ Božja dana nam je baš u svrhu temeljenja naše vjere i naših života na Istini (2. Timoteju 3:16-17). Ono što znamo o Bogu temelji se na istini. Ukoliko se netko pouzdaje u iskustveno znanje radije nego u biblijski izvještaj time odlazi izvan standarda Biblije.

Kontemplativna molitva ne razlikuje se od meditativnih vježbi istočnjačkih religija i kultova New Agea. Njezini najglasniji zagovornici prihvaćaju otvorenu duhovnost među pristašama iz svih religija, promičući ideju da se do spasenja dolazi mnogim stazama, iako je sam Krist rekao da spasenje dolazi samo po Njemu (Ivan 14:6). Kontemplativna molitva, kakvu prakticira moderni molitveni pokret, stoji u suprotnosti s biblijskim kršćanstvom i definitivno se treba izbjegavati.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kontemplativna molitva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries