settings icon
share icon
Pitanje

Što je kontemplativna duhovnost?

Odgovor


Kontemplativna duhovnost je krajnje opasna praksa za bilo koga tko želi živjeti biblijskim, životom usredotočenim na Boga. Obično se veže uz pokret „emerging“ (odnosno, novonastajuće) crkve, koja je prepuna lažnih učenja. Također je koriste mnoge skupine koje nemaju nikakve ili gotovo nikakve veze s kršćanstvom.

U praksi, kontemplativna duhovnost prvenstveno se bavi meditacijom, iako ne meditacijom s biblijskom perspektivom. Odlomci poput Jošue 1:8 zapravo nas potiču da meditiramo: „Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima.” Primijetite da fokus meditacije treba biti Božja riječ. Meditacija kojom se bavi kontemplativna duhovnost ne fokusira se doslovno ni na što. Osoba koja se time bavi treba sasvim isprazniti svoj um, samo „biti“. Navodno, to osobi pomaže da se otvori većemu duhovnom iskustvu. Međutim, Sveto pismo nas poziva da se preobražavamo u Krista u načinu na koji mislimo, da imamo Njegovu misao. Pražnjenje misli suprotno je takvom aktivnom, svjesnom preobražavanju.

Kontemplativna duhovnost također ohrabruje nasljedovanje mističnog iskustva s Bogom. Misticizam je vjerovanje da se znanje o Bogu, duhovna istina i krajnja stvarnost mogu zadobiti subjektivnim iskustvom. Ovaj naglasak na iskustvenom znanju potkopava autoritet Svetoga pisma. Boga znamo iz Njegove riječi. „Svako je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude savršen – opremljen za svako djelo ljubavi” (2. Timoteju 3:16-17). Božja je riječ dovršena. Nema razloga vjerovati da Bog dodaje dodatna učenja ili istine svojoj Riječi preko mističnih iskustava. Umjesto toga, naša vjera i ono što znamo o Bogu temelji se na činjenicama.

Internetska stranica Centra za kontemplativnu duhovnost („Center for Contemplative Spirituality“) dobro to sumira: „Dolazimo iz raznih sekularnih i religijskih pozadina te svatko od nas nastoji obogatiti svoje putovanje duhovnim praksama i proučavanjem velikih svjetskih duhovnih tradicija. Želja nam je približiti se Duhu ljubavi koji se nalazi u svemu stvorenom i koji nadahnjuje suosjećanje prema svim živim bićima.” U tim ciljevima nema ničega biblijskog. Proučavanje svjetskih „duhovnih tradicija“ je isprazna vježba zato što je bilo koja duhovna tradicija koja ne uzvisuje Krista zapravo lažna. Jedini način da se približimo Bogu je putem koji je On odredio, a to su Isus Krist i Njegova Riječ.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kontemplativna duhovnost?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries