settings icon
share icon
Pitanje

Što je konfucijanizam?

Odgovor


Konfucijanizam, religija optimističkog humanizma, imao je ogromni utjecaj na život, društvene strukture i političku filozofiju Kine. Utemeljenje te religije potječe od jednoga čovjeka, koji je bio poznat kao Konfucije, a rodio se 500 godina prije Krista. Konfucijanizam se prvenstveno bavi moralnim ponašanjem i etičkim životom, a često ga se svrstava u etičke sustave, a ne među religije. Naglašava zemaljsko umjesto nebeskog. Doktrine konfucijanizma usredotočene su na:

1. Štovanje predaka – štovanje umrlih predaka, čiji duhovi – oni vjeruju – upravljaju sudbinom svojih potomaka.
2. Obiteljsko poštovanje – odanost i poslušnost, kao i poštovanje starješina obitelji od strane mlađih članova.

Glavna načela konfucijanizma su:
1. Jen – zlatno pravilo
2. Chun-tai – gospodski čovjek vrline
3. Cheng-ming – pravilno igranje društvenih uloga
4. Te – moć vrline
5. Li – idealna mjerila ponašanja
6. Wen – miroljubive umjetnosti (glazba, pjesništvo, itd.)

Etički sustav konfucijanizma je hvalevrijedan, jer vrlina je nešto što je jako poželjno, kako u pojedincu tako i u društvu. Međutim, Konfucijeva etička filozofija ticala se vlastitog truda, čime se Bogu nije davalo nikakva mjesta, kao ni potrebe za Njim. Konfucije je učio da je čovjek sposoban činiti sve što je moguće ne bi li poboljšao svoj život i svoju kulturu, oslanjajući se na vrline u sebi samome kako bi to postigao. Međutim, biblijsko kršćanstvo uči upravo suprotno. Ne samo da čovjek nema sposobnosti „pospremiti svoj nered“, nego nema ni načina da ugodi Bogu vlastitim snagama niti da postigne vječni život na nebu.

Biblija uči da je čovjek urođeno grješan od rođenja (Jeremija 17:9) i nesposoban da učini dovoljno dobrih djela da postane prihvatljiv svetom i savršeno pravednom Bogu. „Jer nikoga neće opravdati pred njim vršenje Zakona. Zakon, uistinu, služi samo točnoj spoznaji grijeha“ (Rimljanima 3:20). Jednostavno rečeno, čovjeku očajnički treba Spasitelj da to učini za njega. Bog je toga Spasitelja dao u svome Sinu, Isusu Kristu, koji je umro na križu da plati kaznu za naše grijehe i učini nas prihvatljivima Bogu. On je zamijenio svoj savršeni život za naše grješne živote: „Njega koji je bio bez ikakva grijeha Bog učini mjesto nas grijehom, da mi u njemu postanemo pravednošću Božjom“ (2. Korinćanima 5:21).

Konfucijanizam se, poput svih lažnih religija, oslanja na ljudska djela i sposobnosti. Jedino kršćanstvo prepoznaje da „svi su sagriješili i lišeni su Božje slave“ (Rimljanima 3:23), a njegovi se sljedbenici u potpunosti oslanjaju na Isusa Krista, čija žrtva na križu daje spasenje svima koji vjeruju u Njega, te se ne pouzdaju u sebe nego jedino u Njega.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je konfucijanizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries