settings icon
share icon
Pitanje

Koliko je velik Bog?

Odgovor


Pitanje „koliko je velik Bog?“ nastaje unutar dva različita konteksta: ozbiljne filozofske rasprave i nedjeljne škole za djecu. U potonjem, odgovor koji se obično daje glasi: „Veći nego što možete zamisliti!“ U filozofiji, posebice metafizici, pitanje Božje veličine vjerojatno će poprimiti oblik rasprava o prirodi stvarnosti, postojanju nadnaravnog itd. Intelektualci se mogu nasmijati djetetu koje pita: „Koliko je velik Bog?“, ali dijete bi se jednako lako moglo nasmijati filozofovoj zbunjenosti o stvarnosti.

Kad se bavimo pitanjem koliko je Bog velik, prvo bismo trebali reći da Bog nije sačinjen od „tvari“; dakle, On nema dimenzija, i prostorni opisi se ne odnose na Njega. Bog uopće nije „stvoren“, već postoji oduvijek, vječan, bez početka i bez kraja (Otkrivenje 22,13). On jest postojanje i bez Njega ništa drugo ne može postojati. Bog postoji izvan i neovisno o svojoj kreaciji.

Bog je „duh“ (Ivan 4,24) i kao takav nema fizički ili materijalni oblik. Ovu Božju karakteristiku teško nam je razumjeti. Imamo duh povezan s fizičkim tijelom i usko smo povezani s materijalnim svijetom. Prirodno razmišljamo o duljini, dubini i visini. Osjećamo da, ako nešto možemo točno izmjeriti, možemo to bolje razumjeti. Stoga izumljujemo mjerne uređaje; govorimo u terminima angstrema, inča, metara, milja i svjetlosnih godina. No nailazimo na problem kada pokušavamo izmjeriti Boga; otkrivamo da je nematerijalan i stoga nemjerljiv. Beskonačan u svakom pogledu. Bog se opire kvantificiranju i neće podlijegati našim pokušajima da ga pomno ispitamo, klasificiramo i dešifriramo.

Koliki je Bog? Jako velik. Više od toga, Bog je transcendentan; On je toliko „drugačiji“ da ga nikada ne možemo u potpunosti razumjeti. U isto vrijeme, stvoreni smo na Njegovu sliku i On nas voli (Postanak 1,27; Ivan 3,16). Komunicira s nama putem svoje Riječi i svoga Sina, Isusa. Bez obzira dolazi li pitanje o Božjoj veličini od djeteta u nedjeljnoj školi ili od metafizičara, odgovor se svodi na sljedeće: On je dovoljno „velik“ da stvori svemir i dovoljno „malen“ da nas poznaje i voli.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koliko je velik Bog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries