settings icon
share icon
Pitanje

Koliko je Isus imao godina kad je umro?

Odgovor


Biblija ne kaže koliko je Isus imao godina kada je umro. Nadalje, Biblija ne navodi datum Isusova rođenja niti datum Njegove smrti. To onemogućuje određivanje Isusove točne dobi kada je umro. Za kontekst, pročitajte naše članke na temu „Koje je godine rođen Isus Krist?“ i „Koje je godine Isus umro?“

Prateći povijest zabilježenu u Novom zavjetu, posebno Evanđelje po Luki, i uspoređujući je s rimskom poviješću, zaključujemo da je Isus rođen između 6. i 4. godine prije Krista, blizu vremena smrti kralja Heroda. U procjeni Isusove dobi, možemo napraviti prosjek i reći da je rođen 5. godine pr. Kr.

Zatim, moramo odrediti datum početka Isusove službe. Luka 3,1 kaže da je Ivan Krstitelj počeo propovijedati u petnaestoj godini Tiberijeve vladavine, što bi bilo 28. ili 29. godine. Isus je vjerojatno bio kršten i započeo svoju službu negdje 29. godine kada su mu bile oko 33 godine.

A onda određujemo datum završetka Isusove službe. Na temelju broja blagdana Pashe koje je Isus svetkovao tijekom svoje javne službe – od kojih su tri spomenuta u Bibliji – služio je otprilike tri i pol godine. To bi kraj Isusove službe stavilo u 33. godinu po Kr.

Dakle, vjerojatno je da je Isus razapet 33. godine. (Postoji još jedna teorija koja drugačije računa početak Isusove službe, dolazeći do datuma raspeća 30. godine. Oba ova datuma odgovaraju povijesnim podacima koje imamo da je Poncije Pilat upravljao Judejom od 26. do 36. g. po Kr., a veliki svećenik Kajafa također je bio na dužnosti do 36. po Kr.)

Matematički: od 5. g. prije Krista do 1. g. prije Krista = 4 godine, i 1. do 33. g. = 33 godine, ukupno 37 godina. Isus je dakle bio u svojim 30-ima kada je bio razapet. Ovisno o točnom datumu Njegova rođenja i godini kada je započeo svoje javno djelovanje, Isus je imao negdje između 33 i 39 godina kad je umro.

Dakle, iako je nemoguće biti precizan ili dogmatičan, odgovor na pitanje: „Koliko je Isus imao godina kad je umro?“ glasi: „Otprilike 36 godina“.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koliko je Isus imao godina kad je umro?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries