settings icon
share icon
Pitanje

Koji je značaj uzvišica u Bibliji?

Odgovor


Uzvišice su, jednostavno rečeno, bila mjesta štovanja na uzvišenim mjestima ili žrtvenicima u nekom nizinskom području kao što je dolina. Visoka mjesta u početku su bila posvećena štovanju idola (Brojevi 33:52; Levitski zakonik 26:30) posebice među Moapcima (Izaija 16:12). Ta svetišta često su imala žrtvenik i sveti predmet, poput kamenog stupa ili drvenog štapa različitih oblika, koji se poistovjećivao s predmetom štovanja (životinjama, sazviježđima, božanstvima plodnosti).

Izraelci su se stalno okretali od Boga te prakticirali štovanje Moloha i gradili uzvišice Baalu (Jeremija 32:35). Premda je Salomon sagradio Hram Bogu u Jeruzalemu, kasnije je uspostavio idolopokloničke uzvišice za svoje strane žene izvan Jeruzalema, te štovao idole zajedno s njima. To je bio razlog zašto je izgubio kraljevstvo (1. Kraljevima 11:11). Ljudi su već žrtvovali na poganskim uzvišicama i prije nego što je bio sagrađen Hram, a Salomon im se pridružio. Nakon što mu se Gospodin pojavio u snu u Gibeonu, vratio se u Jeruzalem i prinio žrtve. Pa ipak, stalno se kolebao između ta dva mjesta štovanja.

Nisu sve uzvišice bile posvećene štovanju idola. One su imale veliku ulogu u izraelskom štovanju, a najraniji biblijski odlomak koji spominje mjesto štovanja, kasnije prozvano „uzvišica,“ je Postanak 12:6-8, kada je Abram sagradio žrtvenik Gospodinu u Šekemu i Hebronu. Abraham je sagradio žrtvenik u području Morije, gdje je bio spreman prinijeti svoga sina kao žrtvu (Postanak 22:1-2). Za to mjesto se tradicionalno vjeruje da je ista uzvišica na kojoj je sagrađen Hram u Jeruzalemu. Jakov je postavio kameni stup Gospodinu u Betelu (Postanak 28:18-19), a Mojsije je susreo na gori Sinaj susreo Boga (Izlazak 19:1-3).

Jošua je podigao kamene stupove nakon prelaska Jordana (Jošua 4:20) i smatrao je to uzvišicom za štovanje jer su Izraelci „izašli iz“ Jordana na više tlo. Uzvišice je redovito posjećivao prorok Samuel (1. Samuelova 7:16). Uzvišice kao mjesta kanaanskog štovanja idola (Suci 3:19) otegnule su se sve do vremena proroka Ilije (1. Kraljevima 18:16-40). Bog je naveo samo jednu uzvišicu na kojoj je bilo dozvoljeno prinošenje žrtava, a to je bio Hram u Jeruzalemu (2. Ljetopisa 3:1). Bog je zapovjedio uništenje svih drugih mjesta. Kralj Jošija uništio ih je u 2. Kraljevima 22-23.

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji je značaj uzvišica u Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries