settings icon
share icon
Pitanje

Koje je vjere bio Isus?

Odgovor


Isus je rođen u židovskoj obitelji koja je slijedila židovski zakon (Luka 2,27). Isusova loza je iz Judinog plemena, jednog od dvanaest Izraelovih plemena. Rođen je u židovskom gradu Betlehemu, a odrastao u Nazaretu. Isus je bio potpuno uronjen u židovsku kulturu, nacionalnost i religiju.

Isus je prakticirao religiju judaizma iz prvog stoljeća. Bio je „rođen pod Zakonom” (Galaćanima 4,4) i odrastao učeći Toru i slijedeći njezine propise. Savršeno je poštovao Mojsijev zakon – sve zapovijedi, uredbe i blagdane (Hebrejima 4,14-16). Nije samo poštovao Zakon, već ga je ispunio i ispunio njegove zahtjeve (Matej 5,17-18; Rimljanima 10,4).

Isus i Njegovi učenici svetkovali su Pashu (Ivan 2,13.23; Luka 22,7-8) i Blagdan sjenica (Ivan 7,2.10). Držao je neimenovani židovski blagdan u Ivanu 5,1. Pohađao je bogoslužja i poučavao u sinagogama (Marko 1,21; 3,1; Ivan 6,59; 18,20). Savjetovao je drugima da poštuju Mojsijev zakon i prinose žrtve (Marko 1,44). Promicao je poštivanje Zakona kako su ga naučavali pismoznanci i farizeji Njegova vremena (Matej 23,1-3). Često je citirao Tanah (npr. Marko 12,28-31; Luka 4,4.8.12). U svemu tome Isus je pokazao da je Njegova vjera judaizam.

Dok je Isus govorio skupini Židova, uputio im je hrabar izazov: „Koji od vas će mi dokazati grijeh?“ (Ivan 8,46). Da je Isus na bilo koji način odstupio od vjerskih židovskih obreda, Njegovi neprijatelji bi odmah iskoristili ovu priliku da ga osude. Kao što je bilo, Isus je imao sposobnost da ušutka svoje kritičare (Matej 22,46).

Isus je imao mnogo oštrih riječi za vođe unutar njihove vlastite vjere. Važno je upamtiti da Isusova osuda farizeja, pismoznanaca i saduceja (Matej 23) nije bila osuda Zakona ili judaizma tog vremena. Isusovo osuđivanje licemjera, korumpiranih službenika i samopravednika bilo je u oštroj suprotnosti s Njegovom pohvalom onih koji su bili predani Bogu i iskreno živjeli svoju vjeru (vidi Luka 21,1-4). Isus je govorio protiv određenih vjerskih vođa jer „uzalud štuju naučavajući kao nauke zapovijedi ljudske“ (Matej 15,9). Isus je u dva navrata očistio hram od lopova, pohlepnih grešnika (Ivan 2,14-17; Matej 21,12-13). Ovi postupci nisu bili osmišljeni da unište judaizam, već da ga pročiste.

Isus je bio vjerni Židov koji je savršeno slijedio Zakon. Njegova smrt dovela je do kraja Starog saveza koji je Bog sklopio s Izraelom – prikazanog u cijepanju hramskog vela (Marko 15,38) – i uspostavila Novi savez (Luka 22,20). Rana crkva bila je ukorijenjena u judaizmu i židovskom mesijanizmu, a najraniji vjernici u Krista bili su uglavnom Židovi. No kako su vjernici proglasili uskrsnulog Isusa Mesijom, nevjerni Židovi su ih odbacili i bili prisiljeni na čist raskid s judaizmom (vidi Djela 13,45-47).

Isus je bio Mesija kojeg su Židovi očekivali. Rođen u judaističkoj religiji, ispunio židovsku vjeru i kada su ga Njegovi odbacili, dao je svoj život kao žrtvu za grijehe svijeta. Njegova krv potvrdila je Novi savez, te ubrzo nakon Njegove smrti, židovstvo je izgubilo svoj hram, svoje svećenstvo i svoje žrtve.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je vjere bio Isus?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries