settings icon
share icon
Pitanje

Koje je rase bio Isus?

Odgovor


Iako Biblija ne opisuje fizički izgled Isusa Krista kao čovjeka, znamo da je rođen u Betlehemu i odrastao u gradu Nazaretu u Galileji u sjevernom Izraelu (Matej 2,1; Luka 2,4-7; 4,16; Ivan 7,42). Dakle, Isus Krist je bio bliskoistočni, hebrejski Židov.

Prateći Kristovu genealogiju, također otkrivamo da je Isus bio multietnički Židov. Njegova krvna loza sadržavala je osobine različitih rasa i kulturnih linija, uključujući Moapce preko Rute i Kanaance preko Rahabe.

Najranije slike Isusa ispravno ga prikazuju s tamnom puti. No do ranog srednjeg vijeka umjetnici su ga počeli slikati s europskim crtama poput svijetle puti, brade i duge svijetlosmeđe kose. Ipak, kao stanovnik Bliskog istoka, Isus bi gotovo sigurno bio tamnokos, tamnomaslinaste kože i židovskih crta. A kao sin stolara, vjerojatno je bio duboko preplanuo od sunca.

Kroz povijest i u svakoj kulturi ljudi su Isusa prikazivali kao nekoga svoje rase. Možda je to jedan od razloga zašto je Bog odlučio šutjeti u svojoj Riječi u vezi s bojom Isusove kože. Biblija uči da je Bog stvorio različite rase svijeta i svaku od njih učinio jedinstvenom (Djela 17,26-27). Naš Gospodin, Isus Krist, poistovjetio se s ljudima svih rasa (Matej 28,19). Bog Otac voli sve ljude i poslao je svoga Sina da spasi svijet (Ivan 3,16-17; Otkrivenje 5,9).

Važnije od identificiranja Kristove rasne etničke pripadnosti je razumijevanje Njegove misije – koja je uključivala postajanje dijelom ljudske rase (Ivan 1,14; Filipljanima 2,6-7). U svijetu u kojem rasa tako često dijeli ljude, Isus Krist je došao ujediniti ljude u vjeri i ljubavi (Ivan 13,34; Kološanima 1,4). Bog želi da prihvatimo jedni druge u našim razlikama (Galaćanima 5,22).

Rasa i nacionalno nasljeđe blijede u pozadini kada članovi Kristova tijela preuzmu svoj bogatiji identitet djece Božje sa zajedničkim građanstvom na nebu (Filipljanima 3,20). Tada se možemo složiti s apostolom Pavlom, koji je rekao: „Nema ni Židova ni Grka, nema ni roba ni slobodnjaka, nema ni muško ni žensko: jer svi ste vi jedan u Kristu Isusu“ (Galaćanima 3,28; također vidi Efežanima 2).

Možda bolje pitanje od: „Koje je rase bio Isus?“ glasi: „Za koju je rasu bio Isus?“ Odjekujući odgovor je – cijelu ljudsku rasu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je rase bio Isus?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries