settings icon
share icon
Pitanje

Koje je godine Isus umro?

Odgovor


Isusova smrt i Njegovo kasnije uskrsnuće najvažniji su događaji od stvaranja svijeta. Upravo kroz Kristovu smrt, Bog je uzeo one koji su bili „otuđeni" od Njega zbog grijeha i „izmirio [ih] u tijelu puti njegove da [ih] preda se izvede svete i bez mane i besprigovorne" (Kološanima 1,21-22 VB). A kroz Kristovo uskrsnuće Bog nas po svom milosrđu „od mrtvih nanovo rodi za nadu živu" (1. Petrova 1,3). Kao i kod većine događaja koje bilježi, Biblija nam ne daje točan datum kada je Isus umro. Ali možemo povezati s određenim stupnjem točnosti.

Iako je svjetska vremenska crta povijesno podijeljena na razdoblje prije Krista i poslije Krista (Anno Domini – „godine Gospodnje"), Isus Krist je zapravo rođen između 6. i 4. godine prije Krista. Dolazimo do tog datuma na temelju smrti Heroda Velikog, koji je bio prokurator Judeje od 47. godine prije Krista do svoje smrti 4. g. prije Krista. „A pošto Herod umre", Josipu i Mariji s djetetom Isusom rečeno je da se vrate u Izrael iz Egipta (Matej 2,19).

Brojni čimbenici nam omogućuju da odredimo godinu Isusove smrti. Na temelju povijesne bilješke u Luki 3,1 znamo da je Ivan Krstitelj započeo svoju službu 26. godine. Isus je vjerojatno započeo svoju službu ubrzo nakon što je Ivan započeo svoju. Isus je tada služio otprilike sljedećih tri i pol godine. Dakle, kraj njegove službe bio je negdje između 29. i 30. godine.

Poznato je da je Poncije Pilat vladao Judejom od 26. do 36. godine. Raspeće se dogodilo za vrijeme Pashe (Marko 14,12), a ta činjenica, uz astronomske podatke (židovski kalendar se zasnivao na Mjesecu), sužava vrijeme na dva datuma – 7. travnja, 30. godine i 3. travnja, 33. godine. Postoje znanstveni dokazi koji podržavaju oba datuma; kasniji datum (33. g.) zahtijeva da je Isus duže služio i kasnije započeo. Raniji datum (30. g.) više je u skladu s onim što zaključujemo o početku Isusove službe iz Luke 3,1.

Mnogo se toga dogodilo na svjetskoj pozornici od Kristova doba, ali ništa nije zasjenilo veličinu i značenje onoga što se dogodilo 30. godine – smrt i uskrsnuće Spasitelja svijeta.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je godine Isus umro?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries