settings icon
share icon
Pitanje

Koje se godine Isus rodio?

Odgovor


Biblija ne daje točan dan ni točnu godinu kada se Isus rodio u Betlehemu. No, bliski pregled kronoloških povijesnih detalja sužava mogućnosti na razumno vrijeme.

Biblijski detalji Isusova rođenja nalaze se u evanđeljima. Matej 2,1 kaže da se Isus rodio u vrijeme kralja Heroda. Budući da je Herod umro 4. godine prije Krista, imamo parametar za procjenu. Nadalje, nakon što su Josip i Marija pobjegli s Isusom iz Betlehema, Herod je naredio da se u okolici pobiju svi dječaci u dobi do 2 godine. To ukazuje da je Isus mogao biti star 2 godine prije Herodove smrti. Time Njegovo rođenje datira između 6. i 4. godine prije Krista.

Luka 2,1-2 bilježi još nekoliko činjenica za razmatranje: „A dogodi se da onih dana izađe naredba od cara Augusta da se provede popis svega svijeta. Bijaše to prvi popis za Kvirinijeve uprave Sirijom." Znamo da je car August vladao od 27. g. prije Krista. do 14. g. poslije Krista.

Kvirinije je vladao Sirijom u isto vrijeme kada je bio popis koji je uključivao Judeju oko 6. godine prije Krista. Neki znanstvenici raspravljaju je li to popis kojeg Luka spominje, ali izgleda da je isti događaj. Na temelju tih povijesnih detalja, najvjerojatnije vrijeme kada se Krist rodio u Betlehemu je 6.-5. godine prije Krista.

Luka spominje još jedan detalj u vezi naše vremenske crte: „A sȃm Isus, kad je počeo, bijaše oko trideset godina" (Luka 3,23). Isus je započeo svoju službu u vrijeme Ivana Krstitelja koji je služio u pustinji, a Ivanova je služba počela „petnaeste godine vladavine cara Tiberija, dok je upravitelj Judeje bio Poncije Pilat i četverovladar Galileje Herod, a njegov brat Filip četverovladar Itureje i pokrajine Trahonitide, i Lizanija četverovladar Abilene, za velesvećenikā Ane i Kaife, dođe riječ Božja Ivanu, Zaharijinu sinu, u pustinji" (Luka 3,1-2 VB).

Jedini vremenski period koji odgovara svim tim činjenicama jest 27.-29. godine poslije Krista. Ako je Isus do 27. godine bio „oko trideset godina", Njegovo rođenje negdje između 6. i 4. godine prije Krista odgovaralo bi kronologiji. Točnije, Isus bi imao približno 32 godine u vrijeme kada je započeo svoju službu (još uvijek u „tridesetima").

Što je s danom Kristova rođenja? Tradicija 25. prosinca razvila se dugo nakon novozavjetnog doba. To je dan kada su kršćani odlučili slaviti Isusovo rođenje, ali točan dan Njegova rođenja nije poznat.

Ono što je poznato jest da biblijski i povijesni detalji upućuju na približnu godinu rođenja. Marija je rodila Isusa u Betlehemu u Judeji otprilike 6.-5. godine prije Krista. Njegovo rođenje promijenilo je povijest zauvijek, zajedno sa životima brojnih ljudi diljem svijeta.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje se godine Isus rodio?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries