settings icon
share icon

Što je Knjiga života?

Odgovor


Otkrivenje 20,15 kaže: „I tko god se ne nađe zapisan u Knjizi života, bȋ bačen u jezero ognjeno." Knjiga života je u ovom kontekstu skup imena onih koji će živjeti s Bogom zauvijek u nebu. To je svitak onih koji su spašeni. Ova Knjiga života spominje se i u Otkrivenju 3,5; 20,12; i Filipljanima 4,3. Ista se knjiga naziva još Knjigom života Jaganjca jer sadrži imena onih koji su otkupljeni krvlju Gospodina Isusa (Otkrivenje 13,8; 21,27).

Kako možete biti sigurni da je vaše ime zapisano u Knjizi života? Pobrinite da ste spašeni. Pokajte se za grijehe i povjerujte u Gospodina Isusa Krista kao svog Spasitelja (Filipljanima 4,3; Otkrivenje 3,5). Jednom kad vam se ime zapiše u Knjigu života, nikada se ne briše (Otkrivenje 3,5, Rimljanima 8,37-39). Nijedan istinski vjernik ne bi trebao sumnjati u svoju vječnu sigurnost u Kristu (Ivan 10,28-30).

Sud na Velikom bijelom prijestolju opisan u Otkrivenju 20,11-15 sud je za nevjernike. Taj odlomak jasno pokazuje da nitko na tom sudu nema svoje ime u Knjizi života (Otkrivenje 20,12-14). Sudbina bezbožnika je zapečaćena; njihova imena nisu u Knjizi života; njihova kazna je sigurna.

Neki ljudi upućuju na Otkrivenje 3,5 kao „dokaz" da čovjek može izgubiti svoje spasenje. Međutim, obećanje iz Otkrivenja 3,5 jasno kaže da Gospodin neće izbrisati ime: „Onaj koji pobjeđuje… njegovo ime neću izbrisati iz Knjige života." Pobjednik je onaj koji pobjeđuje nad grijesima, kušnjama i zlom ovoga svijeta – drugim riječima, onaj koji je otkupljen. Spašeni su zapisani u Božjem registru i imaju obećanje vječne sigurnosti.

Još jedan odlomak koji ponekad zbunjuje jest Psalam 69,28: „Neka [Davidovi neprijatelji] budu izbrisani iz knjige živih, i ne budu upisani s pravednicima" (I. Vrtarić). Ova „knjiga živih" ne smije se miješati s Jaganjčevom knjigom života. David misli na zemaljski, fizički život, a ne na vječni život na nebu. Isto vrijedi i za „knjigu" spomenutu u Izlasku 32,32-33.

Bog sve pohranjuje. Poznaje svoje i trajno zapisuje imena svoje djece u svojoj knjizi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Knjiga života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries