settings icon
share icon

Knjiga o Sucima

Autor: Knjiga o Sucima ne navodi izričito njezina autora. Prema predaji, prorok Samuel je autor knjige o Sucima. Unutarnji dokazi pokazuju da je autor knjige o Sucima živio kratko nakon razdoblja Sudaca. Samuel se uklapa u to.

Vrijeme pisanja: Knjiga o Sucima najvjerojatnije je napisana između 1045. i 1000. godine pr. Krista.

Povod pisanja: Knjiga o Sucima može se podijeliti na dva dijela: 1) Poglavlja 1-16 govore o ratovima izbavljenja koja počinju s izraelskim porazom Kanaanaca i završetak s porazom Filistejaca i smrću Samsona; 2) Poglavlja 17-21 nazivaju se dodatkom i nisu vezana uz prethodna poglavlja. Ta poglavlja su stavljena u vrijeme „kada nije bilo kralja u Izraelu“ (Suci 17:6; 18:1; 19:1; 21:25).“ Knjiga o Ruti izvorno je bila dio knjige o Sucima, ali 450. g. je izdvojena kao posebna knjiga.

Ključni stihovi: Suci 2:16-19: „Tada im Jahve stade podizati suce, da ih izbavljaju iz ruku onih koji su ih pljačkali. Ali oni ni svojih sudaca nisu slušali, nego se iznevjeriše s drugim bogovima te im se klanjahu. Brzo su zašli s puta kojim su išli oci njihovi slušajući Jahvine zapovijedi; oni nisu činili tako. Kada im je podizao suce, Jahve bijaše sa svakim sucem te ih izbavljaše iz ruku njihovih neprijatelja za svega vijeka sučeva, jer se sažalilo Jahvi koliko su uzdisali pod jarmom onih koji su ih ugnjetavali. A kada bi sudac umro, oni bi opet zapadali u veću pokvarenost nego njihovi oci. Išli su za drugim bogovima, služili im i klanjali im se, ne odustajući od svojih opakih djela i postupaka.“

Suci 10:15: „Izraelci odgovoriše Jahvi: 'Sagriješili smo! Čini s nama što ti drago, samo nas danas izbavi.“

Suci 21:25: „U to vrijeme ne bijaše kralja u Izraelu, i svatko je živio kako mu se činilo da je pravo.“

Sažetak: Knjiga o Sucima tragičan je zapis o tome kako su Jahvu (Boga) Njegova djeca iz godine u godinu i iz stoljeća u stoljeće uzimala zdravo za gotovo. Suci stoje u žalosnom kontrastu prema knjizi o Jošui, a koja govori o blagoslovima kojima je Bog obasuo Izraelce zbog njihove poslušnosti Bogu u osvajanju zemlje. U Sucima su oni bili neposlušni i idolopoklonici, što je dovelo do mnogih poraza. Pa ipak, Bog nikada nije prestao širiti svoje ruke zbog ljubavi prema svome narodu kada god bi se pokali od svojih zlih putova i zazvali Njegovo ime (Suci 2:18). Kroz petnaest izraelskih sudaca, Bog je poštivao svoje obećanje Abrahamu da će zaštititi i blagosloviti njegovo potomstvo (Postanak 12:2-3).

Nakon smrti Jošue i njegovih suvremenika, Izraelci su se vratili štovanju Baala i Aštarte. Bog je dozvolio Izraelcima da trpe zbog posljedica štovanja lažnih bogova. Upravo bi tada Božji narod zavapio Jahvi za pomoć. Bog je svojoj djeci slao suce da ih izvedu na pravi put. Međutim, uvijek iznova oni bi okretali svoja leđa Bogu i vraćali se svojim nevaljalim životima. Međutim, zbog toga što je bio vjeran svome dijelu saveza s Abrahamom, Bog bi uvijek iznova spasio svoj narod od njegovih tlačitelja tijekom 480 godina Knjige o Sucima.

Vjerojatno najznačajniji sudac bio je dvanaesti sudac, Samson, koji je došao voditi Izraelce nakon četrdesetogodišnjeg sužanjstva pod vladavinom nemilosrdnih Filistejaca. Samson je vodio Božji narod do pobjede nad Filistejcima, gdje je izgubio svoj život nakon što je dvadeset godina bio sudac u Izraelu.

Tipologija: Objava Samsonovoj majci da će roditi sina koji će voditi Izrael nagovještaj je objave Mariji o rođenju Mesije. Bog je poslao svoga anđela objema ženama i rekao im da će „začeti i roditi sina“ (Suci 13:7; Luka 1:31) koji će voditi Božji narod.

Božje samilosno izbavljanje naroda unatoč njihovu grijehu i odbacivanju Njega predstavlja sliku Krista na križu. Isus je umro da izbavi svoj narod —sve koji će ikada povjerovati u Njega —od njihova grijeha. Premda je većina koja ga je slijedila tijekom Njegove službe u konačnici otpala i odbacila ga, On je ipak ostao vjeran svome obećanju i otišao na križ da umre za nas.

Primjena: Neposlušnost uvijek donosi osudu. Izraelci predstavljaju savršen primjer što ne bismo trebali činiti. Umjesto da uče iz iskustva da će Bog uvijek kazniti pobunu protiv Njega, oni su mu i dalje bili neposlušni i zato su trpjeli Božji gnjev i stegu. Ako nastavite živjeti u neposlušnosti, time prizivate Božju stegu, ali ne zato što On uživa u vašoj patnji, nego „jer Gospodin kara onoga koga ljubi i šiba svakoga koga usvaja za svoga sina“ (Hebrejima 12:6).

Knjiga o Sucima testament je o Božjoj vjernosti. Čak i „ako smo nevjerni —on ostaje vjeran“ (2. Timoteju 2:13). Premda smo mu možda bili nevjerni, poput Izraelaca, On je još uvijek vjeran da nas spasi i sačuva (1. Solunjanima 5:24) i oprosti nam kada tražimo njegovo oproštenje (1. Ivanova 1:9). „On će vas učiniti i postojanima do kraja, tako da budete neporočni na dan našega Gospodina Isusa Krista. Vjeran je Bog koji vas je pozvao u zajednicu sa Sinom svojim, Isusom Kristom, Gospodinom našim“ (1. Korinćanima 1:8-9).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga o Sucima
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries