settings icon
share icon

Knjiga o Ruti

Autor: Knjiga o Ruti ne navodi izričito autora. Prema predaji, knjigu o Ruti je napisao prorok Samuel.

Vrijeme pisanja: Točan datum knjige o Ruti nije poznat. Ipak, prevladava mišljenje da je napisana između 1011. i 931. godine pr. Krista.

Povod pisanja: Knjiga o Ruti napisana je Izraelcima. Ona uči da iskrena ljubav ponekad iziskuje beskompromisnu žrtvu. Bez obzira na vašu životnu priču, možete živjeti prema Božjim pravilima. Iskrena ljubav i dobrota bit će nagrađeni. Bog obilato blagoslivlja one koji žele živjeti poslušno. Poslušnost ne dozvoljava „nesreće“ u Božjem planu. Bog onima koji su milosrdni daje milosrđe.

Ključni stihovi: Ruta 1:16: „A Ruta joj odgovori: 'Nemoj me tjerati da te ostavim i da odem od tebe: jer kamo ti ideš, idem i ja, i gdje se ti nastaniš, nastanit ću se i ja; tvoj narod moj je narod, i tvoj Bog moj je Bog.'“

Ruta 3:9: „'Tko si ti?' —upita on, a ona odgovori: 'Ja sam Ruta, sluškinja tvoja. Raširi skut svoje haljine na sluškinju svoju, jer si mi skrbnik.'“

Ruta 4:17: „Susjede mu nadjenuše ime govoreći: 'Noemi se rodio sin!' I prozvaše ga Obed; on je otac Jišaja, oca Davidova.“

Sažetak: Knjiga o Ruti počinje u poganskoj zemlji Moabu, regiji koja se nalazi sjeveroistočno od Mrtvoga mora, ali onda prelazi u Betlehem. Taj istiniti zapis odvija se tijekom tužnih dana ispunjenih neuspjesima i pobunom Izraelaca, a to razdoblje naziva se razdobljem sudaca. Glad je natjerala Elimeleka i njegovu ženu, Noemi, da napuste svoj izraelski dom i odu u zemlju Moab. Elimelek tamo umire, a Noemi ostaje sa svoja dva sina, koji žene dvije moapske djevojke, Orpu i Rutu. Kasnije umiru oba sina, a Noemi ostaje sama s Orpom i Rutom u nepoznatoj zemlji. Orpa se vraća svojim roditeljima, ali Ruta odlučuje ostati s Noemi koja putuje u Betlehem. Ova priča o ljubavi i odanosti završava Rutinim brakom s bogatim čovjekom koji se zvao Boaz, kome je rodila sina, Obeda, koji je postao Davidov djed i Isusov predak. Poslušnost je Rutu dovela u privilegirano porijeklo Isusa Krista.

Tipologija: Glavna tema knjige o Ruti jest pitanje rođaka-skrbnika. Boaz, Rutin rođak s muževljeve strane, odazvao se svojoj dužnosti koja je zapisana u Mojsijevu zakonu da otkupi osiromašena rođaka od njegovih ili njezinih okolnosti (Levitski zakonik 25:47-49). Isto je učinio i Krist, koji je otkupio nas, duhovno osiromašene, od ropstva grijehu. Naš nebeski Otac poslao je vlastita Sina na križ kako bismo mogli postati djecom Božjom i Kristovom braćom i sestrama. Time što je bio naš Otkupitelj, postao je našim rođakom-skrbnikom.

Primjena: Suverenost našega velikog Boga možemo jasno vidjeti u priči o Ruti. On je vodio svaki njezin korak, dok nije postala Njegovo dijete i ispunila Njegov plan za nju da postane predak Isusa Krista (Matej 1:5). Na isti način, imamo sigurnost da Bog ima plan za svakoga od nas. Kao što su se Noemi i Ruta pouzdale u Njega da će se pobrinuti za njih, tako se i mi trebamo pouzdati u Njega.

U Ruti vidimo primjer vrsne žene iz Izreka 31. Uz to što je bila odana svojoj obitelji (Ruta 1:15-18; Izreke 31:10-12) i vjerno ovisna o Bogu (Ruta 2:12; Izreke 31:30), u Ruti vidimo i ženu pobožna govora. Njezine riječi pune su ljubavi, blagosti i poštovanja, i prema Noemi i prema Boazu. Vrsna žena iz Izreka 31 „svoja usta mudro otvara, i pobožan joj je nauk na jeziku“ (s. 26). Danas bismo trebali dugo tražiti da nađemo ženu koja je dostojna da bude naš primjer, kao što je bila Ruta.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga o Ruti
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries