settings icon
share icon

Knjiga proroka Sefanije

Autor: Sefanija 1:1 navodi proroka Sefaniju kao autora knjige. Ime Sefanija znači „obranjen od Boga“.

Vrijeme pisanja: Knjiga proroka Sefanije vjerojatno je bila napisana između 735. i 725. godine prije Krista.

Svrha pisanja: Sefanijina poruka osude i ohrabrenja sadrži tri važnije doktrine: 1) Bog je suvereni vladar nad svim nacijama. 2) Zli će u Sudnji dan biti kažnjeni, a pravedni uzvišeni. 3) Bog blagoslivlja one koji se pokaju i pouzdaju u Njega.

Ključni stihovi: Sefanija 1:18: „Ni njihovo srebro ni njihovo zlato neće ih spasiti. U dan gnjeva Jahvina oganj njegove revnosti svu će zemlju sažeći. Jer on će uništiti, zatrti sve stanovnike zemlje.”

Sefanija 2:3: „Tražite Jahvu, svi skromni na zemlji, svi koji izvršavate odredbe njegove! Tražite pravdu, tražite poniznost: vi ćete možda biti zaštićeni u dan gnjeva Jahvina.”

Sefanija 3:17: „Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni spasitelj! On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno.”

Sažetak: Sefanija iznosi Gospodnju osudu na cijelu zemlju, na Judeju, na okolne nacije, na Jeruzalem i na sve nacije općenito. Iza toga slijedi naviještanje Gospodnjega blagoslova svih naroda, a posebno vjernoga ostatka iz Njegova naroda u Judeji.

Sefanija je imao hrabrosti govoriti otvoreno, jer je znao da naviješta Riječ Gospodnju. Njegova knjiga počinje kao „Riječ Jahvina“ i završava s „govori Jahve.“ Znao je da njegov narod ne može spasiti ni mnoštvo bogova koje štuju ni moć asirske vojske. Bog je milostiv i pun suosjećanja, ali kada se ignoriraju sva Njegova upozorenja, osuda je zajamčena. Božji dan suda često se spominje u Pismu. Proroci ga nazivaju „Dan Gospodnji“ ili „Jahvin dan“. Oni su različite događaje poput pada Jeruzalema smatrali manifestacijama Božjega Dana, koje ukazuju prema konačnom Danu Gospodnjem.

Tipologija: Posljednji blagoslovi nad Sionom naviješteni u stihovima 14-20 uglavnom nisu ispunjeni, što nas vodi da zaključimo da ta mesijanska proroštva za svoje ispunjenje iščekuju Drugi Kristov dolazak. Gospodin je oduzeo našu kaznu jedino kroz Krista, koji je došao umrijeti za grijehe svoga naroda (Sefanija 3:15; Ivan 3:16). Međutim, Izrael još uvijek nije prepoznao svoga pravog Spasitelja. To se tek treba dogoditi (Rimljanima 11:25-27).

Obećanje mira i sigurnosti za Izrael, kada će Kralj biti među njima, ispunit će se kada se Krist vrati da sudi svijetu i otkupi ga za sebe. Kao što je uzašao na nebo nakon svoga uskrsnuća, tako će se i vratiti i postaviti novi Jeruzalem na zemlji (Otkrivenje 21). U to vrijeme, ispunit će se sva Božja obećanja Izraelu.

Primjena: S nekoliko prilagodbi imena i situacija, taj prorok iz sedmoga stoljeća prije Krista mogao bi slobodno stati iza naših propovjedaonica i iznijeti istu poruku osude nad zlima, te nade za vjerne. Sefanija nas podsjeća da je Bog uvrijeđen moralnim i vjerskim grijesima Njegova naroda. Božji narod neće izbjeći kazni kada svojevoljno griješi. Kazna može biti bolna, ali isto tako i njezina svrha može biti otkupljenje, a ne kazna. Neizbježnost kazne za nepravdu tješi nas u vrijeme kada nam se čini da je zlo neobuzdano i da pobjeđuje. Slobodni smo biti neposlušni Bogu, ali nećemo moći izbjeći posljedice te neposlušnosti. Onih koji su vjerni Bogu možda je relativno malo, ali On ih ne zaboravlja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga proroka Sefanije
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries