settings icon
share icon

Knjiga proroka Obadije

Autor: Prema Obadiji 1, prorok Obadija je autor istoimene knjige.

Vrijeme pisanja: Knjiga proroka Obadije je vjerojatno napisana između 848. i 840. prije Krista.

Svrha pisanja: Obadija, najkraća knjiga Staroga zavjeta, ima samo 21 stih. Obadija je prorok Božji, koji koristi priliku da izrekne osudu Edomu zbog grijeha protiv Boga i protiv Izraela. Edomci su potomci Ezava, a Izraelci su potomci njegova brata blizanca, Jakova. Svađa između ova dva brata ostavila je traga na njihove potomke preko tisuću godina. Ta podjela potaknula je Edomce da zabrane Izraelcima da nakon izlaska iz Egipta prođu njihovom zemljom. Grijesi ponosa ovoga naroda sada zahtijevaju Gospodinovu snažnu osudu.

Ključni stihovi: Obadija 4: „'Da se vineš k’o orao, gnijezdo sviješ među zvijezdama, i odande skinut ću te’ – riječ je Jahvina.”

Obadija 12: „Ne naslađuj se bratu u dan nesreće njegove! Ne likuj nad sinovima judejskim u dan propasti njine! Ne razvaljuj usta u dan tjeskobni!”

Obadija 15: „Jer blizu je Jahvin dan svim narodima! Dat će ti se milo za drago, tvoja će djela na tvoju glavu pasti.”

Sažetak: Obadijina poruka je konačna i sigurna: kraljevstvo Edom će biti u potpunosti uništeno. Edom je bio arogantan, naslađivao se zbog nesreće koja je zadesila Izrael. Štoviše, kada su neprijateljske vojske napale Izrael, a Izraelci su molili pomoć, Edomci su je odbili dati, štoviše odlučili su se boriti protiv njih, a ne za njih. Te grijehe oholosti više se ne može zanemarivati. Knjiga završava obećanjem ispunjenja i izbavljenja Siona u Posljednjim danima kada će zemlja biti ponovno predana Božjem narodu pod Njegovom vlašću.

Tipologija: Stih 21. Obadijine knjige sadrži nagovještaj Krista i Njegove Crkve. „Izbavitelji će uzaći na goru Sion da sude gori Ezavljevoj. I tada će nastat’ kraljevstvo Jahvino.” Ti „izbavitelji“ su Kristovi apostoli, službenici riječi, a posebno propovjednici Evanđelja u ova posljednja vremena. Nazivaju se „izbavitelji“ ne zato što oni pribavljaju naše spasenje, nego zato što propovijedaju spasenje kroz Evanđelje Kristovo i pokazuju nam način na koji ga možemo primiti. Oni, i Riječ koju propovijedaju, sredstvo su putem kojega radosna vijest spasenja stiže svim ljudima. Premda je Krist jedini Spasitelj, koji je jedini došao kupiti spasenje, te je njegov autor, kako se približava vrijeme kraja bit će sve više izbavitelja koji šire Evanđelje.

Primjena: Bog će pobijediti u našu koristi budemo li mu ostali vjerni. Za razliku od Edoma, moramo biti spremni pomoći drugima u vrijeme potrebe. Oholost je grijeh. Nemamo se čime ponositi osim Isusom Kristom i onime što je On učinio za nas.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga proroka Obadije
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries