settings icon
share icon

Knjiga proroka Malahije

Autor: Malahija 1:1 navodi proroka Malahiju kao autora knjige.

Vrijeme pisanja: Knjiga proroka Malahije napisana je između 440. i 400. godine prije Krista.

Svrha pisanja: Knjiga proroka Malahije je proroštvo: Riječ Gospodnja upućena Izraelu kroz Malahiju (1:1). To je bilo Božje upozorenje kroz Malahiju, da kaže narodu da se okrenu natrag Bogu. Prema kraju posljednje knjige Staroga zavjeta, u ušima Izraelaca zvone objave o Božjem pravedniku i obećanja o Njegovoj obnovi kroz Mesiju koji dolazi. Nakon toga slijedi četiri stotine godina tišine, koja završava sličnom porukom iz usta Božjeg sljedećeg proroka, Ivana Krstitelja, koji je naviještao: „Obratite se… jer je blizu kraljevstvo nebesko“ (Matej 3:2).

Ključni stihovi: Malahija 1:6: „Sin časti oca, a sluga gospodara. Ali, ako sam ja otac, gdje je čast moja? Ako sam gospodar, gdje je strah od mene? To govori Jahve nad Vojskama vama, svećenici, koji moje ime prezirete.“

Malahija 3:6-7 (Šarić): „Jer ja, Gospod, nisam se promijenio, i vi niste prestali biti sinovi Jakovljevi. Od dana otaca svojih vi ste odstupili od uredaba mojih i niste ih više držali, Vratite se k meni, i ja ću se vratiti k vama!" veli Gospod nad vojskama.“

Sažetak: Malahija je zapisao riječi Gospodinove Božjem izabranom narodu koji je zastranio, posebno svećenicima koji su se okrenuli od Gospodina. Svećenici nisu ozbiljno shvaćali žrtve koje su prinosili Bogu. Životinje s manama prinosile su se unatoč tomu što je Zakon naređivao žrtve bez mane (Ponovljeni zakon 15:21). Judejci su podmuklo postupali prema ženama svoje mladosti i pitali se zašto Bog ne prima njihove žrtve. Nadalje, narod nije davao desetak koji je trebao davati (Levitski zakonik 27:30, 32). Međutim, unatoč grijehu naroda i okretanju od Boga, Malahija potvrđuje Božju ljubav prema svome narodu (Malahija 1:1-5) i Njegova obećanja o Glasniku koji dolazi (Malahija 2:17–3:5).

Tipologija: Malahija 3:1-6 je proroštvo o Ivanu Krstitelju. On je bio Glasnik kojega je Gospodin poslao da pripremi put (Matej 11:10) Mesiji, Isusu Kristu. Ivan je propovijedao pokajanje i krstio je u ime Gospodnje, na taj način pripremajući put za Isusov prvi dolazak. Međutim, Glasnik koji dolazi „iznenada u Hram svoj“ jest Krist prilikom svoga drugog dolaska kada dođe u sili i moći (Matej 24). U to vrijeme, On „očistit će sinove Levijeve“ (s. 3), što znači da će oni koji su bili primjer Mojsijeva Zakona trebati i sami biti pročišćeni od grijeha kroz krv Spasitelja. Tek će tada moći prinositi „žrtvu u pravednosti“ jer će to biti Kristova pravednost pripisana kroz vjeru (2. Korinćanima 5:21).

Primjena: Bogu nije drago kada nismo poslušni Njegovim zapovijedima. On će vratiti onima koji ga ne poštuju. Budući da Bog mrzi razvod (2:16), to znači da Bog ozbiljno shvaća bračni savez i ne želi da se krši. Trebamo ostati vjerni supružniku naše mladosti cijeloga svog života. Bog vidi naša srca, tako da On zna koje su naše namjere; ništa ne možemo sakriti od Njega. On će se vratiti i bit će sudac. Međutim, ako se mi vratimo Njemu, i On će se vratiti nama (Malahija 3:6).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga proroka Malahije
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries