settings icon
share icon

Knjiga proroka Jone

Autor: Prema Joni 1:1, prorok Jona autor je istoimene knjige.

Datum pisanja: Knjiga proroka Jone je najvjerojatnije napisana između 793. i 758. godine prije Krista.

Svrha pisanja: Glavne teme ove knjige su neposluh i preporod. Jonino iskustvo u trbuhu kita pružilo mu je jedinstvenu priliku da traži jedinstveno izbavljenje nakon što se pokajao u tom jednako jedinstvenom skloništu. Njegova prvotna neposlušnost nije samo dovela do njegove osobne obnove, nego i do preporoda Ninivljana. Mnogi kažu da je preporod koji je Jona donio u Ninivu bio jedan od najvećih evangelizacijskih pothvata svih vremena.

Ključni stihovi: Jona 1:3: „A Jona ustade da pobjegne u Taršiš, daleko od Jahve.“

Jona 2:1: „Jahve zapovjedi velikoj ribi da proguta Jonu. Tri dana i tri noći ostade Jona u ribljoj utrobi.“

Jonah 2:3: „Iz nevolje svoje zavapih Jahvi, i on me usliša; iz utrobe podzemlja zazvah, i ti si mi čuo glas.“

Jona 3:10: „Bog vidje što su činili: da se obratiše od svojega zlog puta. I sažali se Bog zbog nesreće kojom im bijaše zaprijetio i ne učini.“

Sažetak: Jonin strah i ponos potaknuli su ga da pokuša pobjeći od Boga. On ne želi poslušati Božju zapovijed i otići u Ninivu da propovijeda ondašnjem narodu pokajanje, jer ih osjeća kao svoje neprijatelje, a uvjeren je da Bog neće izvršiti svoju prijetnju uništenja grada. Umjesto toga, ukrcao se na brod za Taršiš, koji je u suprotnom smjeru. Ubrzo je bijesna oluja potaknula posadu da bace kocke i shvate kako je problem u Joni. Bacaju ga u more, te ga guta velika riba. U trbuhu ribe provodi tri dana i noći, a zatim se kaje za svoj grijeh Bogu, nakon čega ga riba izbacuje na obalu (čudimo se što mu je trebalo tako puno da se pokaje). Jona potom putuje 800 kilometara do Ninive i vodi grad u veliki preporod. Međutim, umjesto da bude zahvalan, proroku nije drago (zapravo, duri se) što se Niniva pokajala. Međutim, Jona je naučio lekciju nakon što Bog upotrijebi vjetar, bršljan i crva da ga pouči da je Bog milosrdan.

Tipologija: Jona je tîp Krista, a to je jasno iz samih Isusovih riječi. U Mateju 12:40-41, Isus je rekao da će provesti isto vrijeme u grobu koje je Jona proveo u utrobi kita. Potom je rekao da, za razliku od Ninivljana koji su se pokajali zbog Joninog propovijedanja, farizeji i učitelji Zakona koji su odbacili Isusa zapravo su odbacili Onoga koji je puno veći od Jone. Kao što je Jona donio Božju istinu o pokajanju i spasenju Ninivljanima, tako i Isus donosi istu poruku (Jona 2:9; Ivan 14:6) spasenja koje dolazi jedino od Boga i kroz Boga (Rimljanima 11:36).

Primjena: Ne možemo se sakriti od Boga. Ono što On želi postići kroz nas će se dogoditi, unatoč svom našem suprotstavljanju i durenju. Efežanima 2:10 nas podsjeća kako On ima svoje naume za nas i da će se pobrinuti da se mi uskladimo s njima. Koliko bi bilo lakše kada bismo mu se, za razliku od Jone, pokorili bez odgađanja!

Božja ljubav očituje se u Njegovoj pristupačnosti svima, bez obzira na ugled, nacionalnost ili rasu. Besplatna ponuda evanđelja upućena je svim ljudima u svim vremenima. Kao kršćanima, dužnost nam je biti sredstvima putem kojih Bog kaže svijetu o toj ponudi, te se radovati kada se drugi spašavaju. To je iskustvo koje Bog želi da dijelimo s Njime, da ne budemo ljubomorni ili uvrijeđeni na one koji dođu Kristu u „posljednji trenutak“ ili koji mu dođu kroz okolnosti koje se razlikuju od naših.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga proroka Jone
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries