settings icon
share icon

Knjiga proroka Joela

Autor: Prema Joelu 1:1, prorok Joel autor je istoimene knjige.

Vrijeme pisanja: Knjiga proroka Joela vjerojatno je bila napisana između 835. i 800. godine prije Krista.

Svrha pisanja: Judeju, u kojoj je knjiga napisana, opustošila je velika horda skakavaca. Ova invazija skakavaca uništila je sve: polja žita, vinograde, vrtove i stabla. Joel simbolički opisuje skakavce kao ljudsku vojsku koja maršira, te smatra da će se sve to dogoditi kao Božja osuda naroda zbog njegova grijeha. Knjigu ističu dva glavna događaja. Prvi je invazija skakavaca, a drugi izlijevanje Duha. Prvo ispunjenje toga prema Petru u Djelima apostolskim 2 ispunilo se na dan Pedesetnice.

Ključni stihovi: Joel 1:4: „Što ostavi šaška, proždrije skakavac, što ostavi skakavac, proždrije gusjenica, što ostavi gusjenica, proždrije ljupilac.“

Joel 2:25: „Nadoknadit ću vam godine koje izjedoše skakavac...“

Joel 3:1: „Poslije ovoga izlit ću duha svoga na svako tijelo, i proricat će vaši sinovi i kćeri, vaši će starci sanjati sne, a vaši mladići gledati viđenja.“

Sažetak: Strašnu pošast skakavaca slijedila je oštra glad po cijeloj zemlji. Joel koristi te događaje kao kontekst u kojemu šalje upozorenje Judeji. Ukoliko se narod brzo i u cijelosti ne pokaje, neprijateljske vojske proždrijet će zemlju kao što je to učinila priroda. Joel poziva narod i svećenike zemlje da poste i ponize se dok traže Božje oproštenje. Ako se odazovu, nacija može očekivati obnovljene materijalne i duhovne blagoslove. Međutim, dolazi Dan Gospodnji. U to vrijeme, strašni skakavci će im se u usporedbi s time činiti poput komaraca, jer svi će narodi primit svoju osudu.

Najvažnija tema Joelove knjige je Dan Gospodnji, dan Božjega gnjeva i osude. To je Dan u koji Bog otkriva svoje osobine gnjeva, sile i svetosti, i to je strašan dan za Njegove neprijatelje. U prvom poglavlju, Dan Gospodnji se doživljava u povijesnoj pošasti skakavaca koji su napali zemlju. Poglavlje 2:1-17 je prijelazno poglavlje, u kojem Joel koristi metaforu pošasti skakavaca i suše kao obnovljeni poziv na pokajanje. Poglavlja 2:18—4:21 opisuju Dan Gospodnji kao eshatološki dan i pozivaju na pokajanje kroz proročanstva o fizičkoj obnovi (2:21-27), duhovnoj obnovi (3:1-5), i nacionalnoj obnovi (4:1-21).

Tipologija: Kada god Stari zavjet govori o sudu za grijeh, bilo da se radi o pojedincu ili o grijehu nacije, nagoviješta se dolazak Isusa Krista. Proroci Staroga zavjeta neprestano su opominjali Izrael da se pokaje, ali čak i kada bi se narod pokajao, njihovo pokajanje bilo je ograničeno na držanje zakona i djela. Njihovo hramsko žrtvovanje bilo je tek sjena konačne žrtve, koja će se ostvariti na križu jednom zauvijek (Hebrejima 10:10). Joel nam kaže da će Božji konačni sud, koji će se zbiti na Dan Gospodnji, biti „velik … i vrlo strašan. Tko će ga podnijeti?” (Joel 2:11). Odgovor glasi: mi, sami po sebi, nikada ne možemo podnijeti takav trenutak. Međutim, ako smo se pouzdali u Krista, da je On pomirio naše grijehe, nemamo se zašto bojati Dana osude.

Primjena: Bez pokajanja, osuda će biti strašna, potpuna i sigurna. Naše pouzdanje ne bi trebalo biti u ono što posjedujemo, nego u Gospodina Boga. Bog ponekad može koristiti prirodu, tugu ili druge uobičajene pojave kako bi nas približio sebi. Međutim, u Njegovu milosrđu i milosti, dao nam je konačan plan spasenja: Isusa Krista, raspeta radi naših grijeha, čiju savršenu pravednost primamo u zamjenu za naše grijehe (2. Korinćanima 5:21). Nemamo vremena za gubljenje. Božji sud doći će brzo, kao lopov u noći (1. Solunjanima 5:2), i moramo biti spremni. Danas je dan spasenja (2. Korinćanima 6:2). „Tražite Jahvu dok se može naći, zovite ga dok je blizu! Nek’ bezbožnik put svoj ostavi, a zlikovac naume svoje. Nek’ se vrati Gospodu, koji će mu se smilovati, k Bogu našem jer je velikodušan u praštanju.“ (Izaija 55:6-7). Jedino onda kada primimo Božje spasenje, možemo izbjeći Njegovu gnjevu na Dan Gospodnji.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga proroka Joela
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries