settings icon
share icon

Knjiga proroka Hagaja

Autor: Hagaj 1:1 navodi proroka Hagaja kao autora knjige.

Vrijeme pisanja: Knjiga proroka Hagaja napisana je oko 520. godine prije Krista.

Svrha pisanja: Hagaj je pokušao izazvati Božji narod vezano uz njihove prioritete. Pozvao ih je da poštuju i proslave Boga izgradnjom Hrama unatoč lokalnom i službenom protivljenju. Hagaj ih je pozvao da se ne obeshrabre zato što novi Hram neće biti tako bogato dekoriran kao što je bio Salomonov. Pozvao ih je da se obrate od svojih nečistih života i pouzdaju se u Božju suverenu silu. Knjiga proroka Hagaja je podsjetnik na probleme s kojima se Božji narod tada suočavao, te o tome kako se narod hrabro pouzdao u Boga i kako se Bog pobrinuo za njihove potrebe.

Ključni stihovi: Hagaj 1:4: „A vama je vrijeme da stanujete u pokrivenim kućama, dok je ovaj Dom razvaljen?“

Hagaj 1:5-6: „I zato, ovako sada govori Jahve nad vojskama: ‘Razmotrite svoje putove! ijete mnogo, malo dovozite; jedete, a niste siti; pijete, a napojit’ se ne možete; odijevate se, a nije vam toplo. Poslenik zarađuje plaću, a stavlja je u prodrt tobolac!’«"

Haggai 2:9: „Slava ovoga drugog Doma bit će veća nego prvoga’ – riječ je Jahve nad vojskama. ‘I na ovom ću mjestu dati mir’ – riječ je Jahve nad vojskama.'"

Sažetak: Hoće li Božji narod ponovno otkriti prave prioritete, ohrabriti se i djelovati na osnovu Božjih obećanja? Bog je htio upozoriti narod da pazi na Njegove riječi. Međutim, nije ih samo upozorio, nego im je dao i obećanja kroz svoga slugu Hagaja da ih motivira da Ga slijede. Budući da je Božji narod okrenuo svoje prioritete i nije stavio Boga na prvo mjesto u svojim životima, Judeja je poslana u babilonsko izgnanstvo. Kao odgovor na Danielovu molitvu i ispunjenje Njegovih obećanja, Bog je uputio Kira Perzijanca da dozvoli Židovima u izgnanstvu da se vrate u Jeruzalem. Skupina Židova vratila se u svoju zemlju s velikom radošću, stavila je Boga na prvo mjesto u svome životu, štovala Ga i počela graditi Hram u Jeruzalemu bez pomoći lokalnog naroda koji je živio u Palestini. Njihova hrabra vjera naišla je na suprotstavljanje toga naroda, kao i od perzijske vlasti, a to suprotstavljanje je trajalo oko petnaest godina.

Tipologija: Kao što je slučaj s većinom knjiga manjih prorokâ, Hagaj završava s obećanjima obnove i blagoslova. U posljednjem stihu, u Hagaju 2:23, Bog koristi izričito mesijanski naslov kada oslovljava Zerubabela: „Slugo moja“ (usp. 2. Samuelova 3:18; 1. Kraljevi 11:34; Izaija 42:1–9; Ezekiel 37:24, 25). Bog kroz Hagaja obećava da će ga učiniti pečatnjakom, koji je služio kao simbol časti, vlasti i moći, nešto poput kraljeva žezla koje se koristilo za pečaćenje pisama i odredaba. Zerubabel, kao Božji pečatnjak, predstavlja dom Davidov i nastavak mesijanske loze koju je prekinulo Izgnanstvo. Zerubabel je ponovno ustanovio Davidovu lozu kraljeva koja će doživjeti svoj vrhunac u Kristovoj milenijskoj vladavini. Zerubabel se pojavio u Kristovoj lozi i na Josipovoj (Matej 1:12) i na Marijinoj strani (Luka 3:27).

Primjena: Knjiga proroka Hagaja ukazuje na uobičajene probleme s kojima se većina ljudi danas suočava. Hagaj nas danas izaziva: 1) da preispitamo svoje prioritete ne bismo li vidjeli zanimaju li nas više naš užitak od vršenja Božje volje; 2) da odbacimo malodušan stav kada se suočimo sa suprotstavljanjem ili s obeshrabrujućim okolnostima; 3) da priznamo naše pogreške i težimo živjeti čisto pred Bogom; 4) da se ponašamo hrabro za Boga, jer imamo sigurnost da je On uvijek s nama i da ima potpunu kontrolu nad našim okolnostima; te 5) da se opustimo u Božjim sigurnim rukama znajući da će nas On obilno blagosloviti kada mu vjerno služimo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga proroka Hagaja
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries