settings icon
share icon

Knjiga proroka Habakuka

Autor: Habakuk 1:1 navodi proroka Habakuka kao autora knjige.

Vrijeme pisanja: Knjiga proroka Habakuka najvjerojatnije je napisana između 610. i 605. godine prije Krista.

Svrha pisanja: Habakuka je brinulo zašto Bog dozvoljava svome obećanom narodu da prođe kroz trenutnu patnju od strane njihovih neprijatelja. Bog odgovara, a Habakuku se vraća vjera.

Ključni stihovi: Habakuk 1:2: „Dokle ću, Jahve, zapomagati, a da ti ne čuješ? Vikati k tebi ‘Nasilje!’ a da ti ne spasiš?”

Habakuk 1:5: „Obazrite se na narode, pogledajte, čudite se, zapanjite! Jer u vaše dane činim djelo u koje ne biste vjerovali da vam ga tko ispriča.”

Habakuk 1:12: „Nisi li od davnih vremena, Jahve, Bože moj, Sveče moj? Ti koji ne umireš! Ti si, Jahve podigao ovaj narod radi pravde, postavio ga, Stijeno, da kažnjava.”

Habakuk 2:2-4: „Tada Jahve odgovori i reče: ‘Zapiši viđenje, ureži ga na pločice, da ga čitač lako čita. Jer ovo je viđenje samo za svoje vrijeme: ispunjenju teži, ne vara; ako stiže polako, čekaj, jer odista će doći i neće zakasniti! Gle: propada onaj čija duša nije pravedna, a pravednik živi od svoje vjere.’”

Habakuk 2:20: „Ali je Jahve u svojem svetom hramu: nek’ zemlja sva zašuti pred njime!”

Habakuk 3:2: „Jahve, čuo sam za slavu tvoju, Jahve, tvoje mi djelo ulijeva jezu! Ponovi ga u naše vrijeme! Otkrij ga u naše vrijeme! U gnjevu se svojem smilovanja sjeti!”

Habakuk 3:19: „Jahve, moj Gospod, moja je snaga, on mi daje noge poput košutinih i vodi me na visine.“

Sažetak: Knjiga proroka Habakuka počinje s Habakukovom tužaljkom Bogu da mu dadne odgovor na pitanje zašto je dozvolio da Njegov obećani narod trpi u zatočeništvo (Habakuk 1:1-4). Gospodin je Habakuku dao odgovor u kojemu mu je doslovno rekao: „ne bi mi vjerovao da ti kažem“ (Habakuk 1:5-11). Habakuk potom kaže: „U redu, ti si Bog, ali ipak mi reci više o tome zašto se to događa“ (Habakuk 1:17-2:1). Bog mu zatim ponovno odgovara i daje mu više informacija, a onda kaže zemlji da bude tiha pred Njime (Habakuk 2:2-20). Habakuk zatim zapisuje molitvu u kojoj izražava svoju snažnu vjeru u Boga, čak i kroz te nevolje (Habakuk 3:1-19).

Tipologija: Apostol Pavao citira Habakuka 2:4 u dvije različite prigode (Rimljanima 1:17; Galaćanima 3:11) kako bi ponovio nauk o opravdanju po vjeri. Vjera koja je dar Božji dostupan kroz Krista u isto je vrijeme vjera koja spašava (Efežanima 2:8-9) i vjera koja nas održava kroz život. Vječni život primamo kroz vjeru, a kršćanski život živimo po istoj vjeri. Za razliku od „ponosnih“ na početku stiha, čije duše i želje nisu pravedne. Međutim, mi koji smo opravdani kroz vjeru u Krista učinjeni smo potpuno pravednima zbog toga što je On zamijenio naš grijeh svojom savršenom pravednošću (2. Korinćanima 5:21), a to nam je omogućilo da živimo po vjeri.

Primjena: Primjena na čitatelja Habakukova proroštva jest u tome da nam je dozvoljeno postavljati Bogu pitanja zašto nešto čini, ali to trebamo činiti s poštovanjem. Ponekad nam nije razvidno što se događa, posebno ako neko vrijeme prolazimo kroz patnju ili ako se čini da naši neprijatelji napreduju dok mi jedva preživljavamo. Habakukova knjiga ipak potvrđuje da je Bog suveren, svemoćan Bog koji ima sve pod kontrolom. Mi samo trebamo biti mirni i znati da On djeluje. On je Onaj kojim se predstavlja i zbilja ispunjava svoja obećanja. On će kazniti zle. Čak i onda kada to ne vidimo, On se još uvijek nalazi na prijestolju cijeloga svemira. Moramo se usredotočiti na ovo: „Jahve, moj Gospod, moja je snaga, on mi daje noge poput košutinih i vodi me na visine.” (Habakuk 3:19). Bog nam daje snagu da idemo na visine, i tako nas vodi na viša mjesta s Njime gdje smo odvojeni od svijeta. Ponekad je put kojim tamo idemo prožet patnjom i tugom, ali ako se odmaramo u Njemu i uzdamo se u Njega, stići ćemo tamo kamo On želi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga proroka Habakuka
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries