settings icon
share icon

Knjiga proroka Ezekiela

Autor: Autor ove knjige je prorok Ezekiel (Ezekiel 1:3), koji je bio suvremenik proroka Jeremije i proroka Daniela.

Vrijeme pisanja: Knjiga proroka Ezekiela vjerojatno je napisana između 593. i 565. godine prije Krista, tijekom babilonskog sužanjstva Židova.

Svrha pisanja: Ezekiel je služio svome naraštaju, koji je bio i izrazito grješan i potpuno beznadan. Putem svoje proročke službe pokušao ih je dovesti do brzog pokajanja i pouzdanja u Boga u pogledu daleke budućnosti. Učio je da: (1) Bog djeluje kroz ljudske glasnike; (2) Božji narod treba vjerovati u Božju suverenost čak i kada je poražen i očajan; (3) Božja riječ nikada ne razočarava; (4) Bog je prisutan i možemo ga štovati na svakom mjestu; (5) Ljudi moraju biti poslušni Bogu očekuju li primati blagoslove; i (6) Božje kraljevstvo će doći.

Ključni stihovi: Ezekiel 2:3-6: „I reče mi: 'Sine čovječji, šaljem te k sinovima Izraelovim, k narodu odmetničkom što se odvrže od mene. Oni i oci njihovi griješili su protiv mene sve do dana današnjega. Šaljem te k sinovima tvrdokorna pogleda i okorjela srca. Reci im: Ovako govori Jahve Gospod! I poslušali oni ili ne poslušali – rod su odmetnički – neka znaju da je prorok među vama. A ti, sine čovječji, ne boj ih se i ne plaši se riječi njihovih: ‘Trnje te okružuje i sjediš među samim škorpijama.’ Ne plaši se riječi njihovih i ne boj se nimalo njihova pogleda jer oni su rod odmetnički."

Ezekiel 18:4: „jer, svi su životi moji, kako život očev tako i život sinovlji. I evo, onaj koji zgriješi, taj će umrijeti.“

Ezekiel 28:12-14: „Gle, ti bješe uzor savršenstva, pun mudrosti i čudesno lijep! U Edenu, vrtu Božjem, ti življaše, resio te dragulj svaki, sard, topaz i dijamant, krizolit, oniks i jaspis, safir, smaragd i zlato. Načinjeni bjehu bubnjevi i frule, na dan ti rođenja bjehu pripravljeni. Postavih te kao raskriljena keruba zaštitnika: bio si na svetoj gori Božjoj, hodio si posred ognjena kamenja.“

Ezekiel 33:11: „Odgovori im: ‘Života mi moga’ – riječ je Jahve Gospoda – ‘nije meni do smrti bezbožnikove, nego da se odvrati od zloga puta svojega i da živi! Obratite se, dakle, obratite od zloga puta svojega! Zašto da umrete, dome Izraelov?’

Ezekiel 48:35: „A ime će gradu unapredak biti: ‘Jahve je ovdje.’“

Sažetak: Čemu se možete nadati kada je svijet zastranio? Ezekiel, koji je bio određen da službu svoga života počne kao svećenik s trideset godina starosti, bio je iščupan iz svoje domovine i odveden u Babilon kada mu je bilo dvadeset pet godina. Pet je godina očajavao. S trideset godina, u Babilonu, veličanstvena vizija Jahvine slave očarala ga je potpuno. Taj svećenik/prorok otkrio je Boga koji nije bio ograničen na uske granice Ezekielove domovine. Umjesto toga, On je sveopći Bog koji zapovijeda osobama i nacijama i upravlja njima. U Babilonu, Bog je Ezekielu dao svoju Riječ za njegov narod. Doživljaj njegova poziva u potpunosti je preobrazio Ezekiela. Postao je snažno odan Božjoj riječi. Shvatio je kako on osobno nema ništa čime bi mogao pomoći zatočenicima u njihovoj gorkoj sudbini, ali je postao i uvjeren kako Božja riječ govori o njihovu stanju i može im dati da ga pobijede. Ezekiel je koristio razne metode kako bi Božju riječ saopćio narodu. Koristio je umjetnički prikaz Jeruzalema, simbolička djela i neuobičajeno ponašanje kako bi zadobio pažnju. Obrijao je svoju kosu i bradu da pokaže što će Bog učiniti Jeruzalemu i njegovim stanovnicima.

Knjiga Ezekielova može se podijeliti u četiri dijela:
Poglavlja 1-24: proroštva o uništenju Jeruzalema
Poglavlja 25-32: proroštva o Božjem sudu okolnih naroda
Poglavlje 33: posljednji poziv Izraelu da se pokaje
Poglavlja 34-48: proroštva o budućoj obnovi Izraela

Tipologija: Ezekiel 34 je poglavlje u kojem se Bog odriče izraelskih vođa kao lažnih pastira zbog toga što su se loše brinuli za Njegov narod. Umjesto da se brinu za izraelske ovce, oni su se brinuli za sebe. Dobro su jeli, lijepo se oblačili, a narod za koji su se trebali brinuti dobro se brinuo za njih (Ezekiel 34:1-3). Nasuprot tome, Isus je Dobar pastir koji polaže svoj život za ovce i štiti ih od vukova koji bi htjeli uništiti stado (Ivan 10:11-12). Četvrti stih 34. poglavlja opisuje narod čiji se pastiri nisu brinuli za njega kao slab, bolestan, izranjavan i izgubljen. Isus je Veliki liječnik koji iscjeljuje naše duhovne rane (Izaija 53:5) svojom smrću na križu. On je onaj koji traži i spašava ono što je izgubljeno (Luka 19:10).

Primjena: Knjiga proroka Ezekiela nas poziva da se pridružimo u svježem i živom susretu s Bogom Abrahamovim, Mojsijevim, i Bogom proroka. Moramo biti pobjednici ili ćemo biti pobijeđeni. Ezekiel nas izaziva da doživimo viziju Božje sile, znanja, vječne prisutnosti i svetosti koja mijenja život; da dozvolimo Bogu da nas usmjerava; da shvatimo dubinu zla i predanost istom koja postoji u svakom ljudskom srcu; da prepoznamo da Bog smatra svoje sluge odgovornima da upozore pokvarene ljude na veliku opasnost u kojoj se nalaze; da iskusimo živi odnos s Isusom Kristom, koji je rekao da se novi savez može pronaći u Njegovoj krvi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga proroka Ezekiela
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries