settings icon
share icon

Knjiga Propovjednikova

Autor: Knjiga Propovjednikova ne navodi autora. Postoji puno stihova koji podrazumijevaju da je njezin pisac Salomon. Neke indicije u kontekstu mogu nam dati zaključiti kako je knjigu napisao netko drugi nakon Salomonove smrti, možda čak i nekoliko stotina godina nakon toga. Međutim, konvencionalno vjerovanje drži da je njezin autor zbilja Salomon.

Vrijeme pisanja: Salomonova vladavina kao kralja Izraela trajala je od otprilike 970. do 930. godine prije Krista. Propovjednik je vjerojatno napisan blizu kraja njegove vladavine, oko 935. godine prije Krista.

Svrha pisanja: Propovjednik je knjiga o perspektivi. Naracija „Propovjednika“ ili „Učitelja“ otkriva depresiju koja bez sumnje dolazi zbog traženja sreće u svjetovnim stvarima. Ova knjiga kršćanima daje priliku da vidi svijet kroz oči osobe koja, unatoč tome što je jako mudra, pokušava pronaći značenje u privremenim, ljudskim stvarima. Propovjednik istražuje gotovo svaki oblik svjetovna uživanja, ali ni jedan mu ne pruža osjećaj značaja.

Na kraju, Propovjednik dolazi do zaključka kako je vjera u Boga jedini način da pronađemo osoban značaj. Odlučuje prihvatiti činjenicu da je njegov život kratak i u konačnici bezvrijedan bez Boga. Propovjednik preporučuje čitatelju da se usredotoči na vječnoga Boga, a ne na privremeni užitak.

Ključni stihovi: Propovjednik 1:2: „Ispraznost nad ispraznošću, veli Propovjednik, ispraznost nad ispraznošću, sve je ispraznost!“

Propovjednik 1:18: „Mnogo mudrosti – mnogo jada; što više znanja, to više boli.“

Propovjednik 2:11: „A onda razmotrih sva svoja djela, sve napore što uložih da do njih dođem – i gle, sve je to opet ispraznost i pusta tlapnja. I ništa nema valjano pod suncem.“

Propovjednik 12:1: „I sjećaj se svoga Stvoritelja u danima svoje mladosti prije nego dođu zli dani i prispiju godine, kad ćeš reći: 'Ne mile mi se.'“

Propovjednik 12:13: „Čujmo svemu završnu riječ: 'Boj se Boga, izvršuj njegove zapovijedi, jer – to je sav čovjek.'“

Sažetak: Dvije fraze se često ponavljaju u Propovjedniku. Riječ koja se prevodi kao „ispraznost“ često se ponavlja, a koristi se kako bi se naglasila privremena narav svjetovnih stvari. Na kraju, čak i najimpresivnija ljudska postignuća bit će napuštena. Izraz „pod suncem“ javlja se 28 puta, i odnosi se na smrtan svijet. Kada Propovjednik govori o „svemu što je pod suncem“, on govori o zemaljskim, privremenim, ljudskim stvarima.

Prvih sedam poglavlja knjige Propovjednikove opisuju sve svjetovne stvari „pod suncem“ u kojima je Propovjednik pokušao pronaći ispunjenje. Pokušao ga je naći u znanstvenim otkrićima (1:10-11), u mudrosti i filozofiji (1:13-18), u veselju (2:1), u alkoholu (2:3), u arhitekturi (2:4), u posjedovanju (2:7-8) i u luksuzu (2:8). Propovjednik se posvetio različitim filozofijama u potrazi za smislom, među kojima su materijalizam (2:19-20), pa čak i legalizam (uključujući poglavlja 8-9). Shvatio je da je sve besmisleno, odnosno tek privremena razbibriga koja, bez Boga, nema ni svrhe ni dugovječnosti.

Poglavlja 8-12 knjige Propovjednikove opisuju Propovjednikove prijedloge i komentare o tome kako bi se život trebao živjeti. Dolazi do zaključka da bez Boga, ne postoji ni istina ni smisao života. Vidio je mnoga zla i shvatio da čak ni najbolja ljudska postignuća u konačnici ništa ne vrijede. Stoga, predlaže čitatelju da se od mladosti sjeća Boga (12:1) i da slijedi Njegovu volju (12:13-14).

Tipologija: Odgovor za sve ispraznosti opisane u Knjizi Propovjednikovoj nalazimo u Kristu. Prema Propovjedniku 3:17, Bog sudi pravedne i nepravedne, a pravedni su jedino oni koji su u Kristu (2. Korinćanima 5:21). Bog je stavio čežnju za vječnosti u naša srca (Propovjednik 3:11) i dao nam je Put u vječni život kroz Krista (Ivan 3:16). Podsjeća nas da težnja za svjetskim bogatstvom nije isprazna samo zbog toga što ne zadovoljava (Propovjednik 5:10), nego i zato što kada bismo se njome mogli zadovoljiti, bez Krista bismo izgubili svoje duše, a koja je onda korist u tome (Marko 8:36)? U konačnici, svako razočaranje i ispraznost opisani u Propovjedniku imaju svoj lijek u Kristu, koji je mudrost Božja i jedino pravo značenje koje se može pronaći u životu.

Primjena: Propovjednik kršćaninu nudi mogućnost da razumije ispraznost i očaj s kojom se suočavaju oni koji ne poznaju Boga. Oni koji nemaju spasonosnu vjeru u Krista suočeni su sa životom koji će u konačnici završiti i postati beznačajan. Ukoliko nema spasenja, i ukoliko nema Boga, onda ne samo da život nema smisla, nego onda nema nikakve svrhe ni usmjerenja u životu. Svijet koji je „pod suncem“, bez Boga, samo nas frustrira svojom okrutnošću, nepravdom, kratkoćom i „krajnjom ispraznošću.“ Međutim, s Kristom je ovaj život tek sjena nebeske slave koja je kroz Njega dostupna.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga Propovjednikova
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries