settings icon
share icon

Pjesma nad pjesmama

Autor: Pjesmu nad pjesmama napisao je Salomon, kao što vidimo u prvome stihu. Ova pjesma je jedna od 1.005 pjesama koje je Salomon napisao (1. Kraljevima 4:32). Naslov „Pjesma nad pjesmama“ je superlativ, što znači da je to najbolja pjesma.

Vrijeme pisanja: Salomon je najvjerojatnije napisao ovu pjesmu tijekom ranijeg razdoblja svoje vladavine. To znači da ju je napisao oko 965. godine prije Krista.

Svrha pisanja: Pjesma nad pjesmama je lirska pjesma napisana kako bi se veličale vrline ljubavi između muža i njegove žene. Pjesma jasno predstavlja brak kao Božji naum. Muškarac i žena trebaju živjeti zajedno u kontekstu braka, ljubeći jedno drugo duhovno, osjećajno i fizički.

Ova knjiga bori se protiv dvije krajnosti: asketizma (nijekanje svih užitaka) i hedonizma (težnja isključivo za užitkom). Brak se u Pjesmi nad pjesmama prikazuje kao obrazac brige, odanosti i užitka.

Ključni stihovi:

Pjesma nad pjesmama 2:7; 3:5; 8:4 – „Ne budite, ne budite ljubav moju dok sama ne bude htjela!“

Pjesma nad pjesmama 5:1 – „Jedite, prijatelji, pijte i opijte se, mili moji!“

Pjesma nad pjesmama 8:6-7 – „Stavi me kao znak na srce, kao pečat na ruku svoju, jer ljubav je jaka kao smrt, a ljubomora tvrda kao grob. Žar je njezin žar vatre i plamena Jahvina. Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav niti je rijeke potopiti. Da netko daje za ljubav sve što u kući ima, taj bi navukao prijezir na sebe.“

Sažetak: Ova pjesma ima oblik dijaloga između muža (kralja) i njegove žene (Šunamke). Knjigu možemo podijeliti na tri dijela: udvaranje (1:1 – 3:5); vjenčanje (3:6 – 5:1); i sazrijevanje u braku (5:2 – 8:14).

Pjesma počinje prije vjenčanja, kada buduća zaručnica čezne za svojim zaručnikom, i raduje se intimnom milovanju s njim. Međutim, ona savjetuje da ljubav treba pustiti da se razvije prirodno, u njezino vrijeme. Kralj hvali Šunamkinu ljepotu, kako bi ona mogla savladati njezine osjećaje nesigurnosti u svoj izgled. Šunamka sniva da gubi Salomona i da ga zato traži po gradu. Uz pomoć gradskih stražara, pronalazi svoga ljubljenog, grli ga i vodi na sigurno. Dok hodaju, ona ponavlja svoju odluku da ne želi požurivati ljubav.

Prve bračne noći, muž ponovno hvali ljepotu svoje žene, i veoma simboličnim izrazima, žena poziva svoga muža da sudjeluje u svemu što mu ima ponuditi. Oni tada vode ljubav, a Bog blagoslivlja njihovo jedinstvo.

Sa sazrijevanjem braka, muž i žena prolaze kroz poteškoće, koje simbolizira drugi san. U tom drugom snu, Šunamka odbija svoga muža, i on odlazi. Shrvana osjećajem krivnje, ona ga traži u gradu, ali ovaj put stražari joj ne pomažu, nego je čak tuku – što simbolizira njezinu grižnju savjesti. Sve se završi sretno kada se ljubavnici ponovno sretnu i pomire.

Na kraju pjesme, i muž i žena su sigurni i puni pouzdanja u svoju ljubav, pjevaju o trajnosti prave ljubavi, te žele provoditi vrijeme jedno s drugim.

Tipologija: Neki tumači Biblije u Pjesmi nad pjesmama vide točan simbolički prikaz Krista i Njegove Crkve. Krist je prikazan kao kralj, dok je crkva prikazana kao Šunamka. Premda vjerujemo da bi se ova knjiga trebala razumjeti doslovno kao slika braka, postoje određeni elementi koji tipološki nagovješćuju Crkvu i njezin odnos s Kraljem, Gospodinom Isusom. Pjesma nad pjesmama 2:4 opisuje iskustvo svakoga vjernika kojega je Gospodin Isusu potražio i kupio. Nalazimo se na mjestu velikog duhovnog bogatstva i pokriveni smo Njegovom ljubavlju. Stih 16 drugog poglavlja kaže: „Dragi moj pripada meni, a ja njemu, on pase među ljiljanima“. Ovdje nemamo samo sliku vjernikove sigurnosti u Kristu (Ivan 10:28-29), nego i Dobroga Pastira koji poznaje svoje ovce – vjernike – i polaže svoj život za nas (Ivan 10:11). Zbog Njega, više nismo umrljani grijehom, jer je Njegova krv uklonila naše „mane“ (Pjesma nad pjesmama 4:7; Efežanima 5:27).

Primjena: Naš svijet je zbunjen u vezi braka. Rasprostranjenost razvoda i suvremenih pokušaja da se brak redefinira jasno se suprotstavlja Salomonovoj Pjesmi. Ovaj biblijski pjesnik kaže kako brak treba slaviti, u njemu uživati i poštivati ga. Ova knjiga daje nam neke praktične vodilje za osnaživanje naših brakova:

1) Dajte svome supružniku vrijeme koje je njoj ili njemu potrebno. Posvetite se upoznavanju svoga supružnika.

2) Za uspješan odnos ključno je ohrabrivanje i pohvala, a ne kritiziranje.

3) Uživajte jedno u drugom. Planirajte izlaske. Budite kreativni, pa čak i razigrani, jedno s drugim. Uživajte u Božjem daru bračne ljubavi.

4) Učinite što god je potrebno da svoga supružnika uvjerite u svoju odanost. Obnovite svoje zavjete; radite na svojim problemima i razvod nemojte uopće uzimati u obzir. Bog želi da oboje živite u veoma mirnoj i sigurnoj ljubavi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Pjesma nad pjesmama
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries