settings icon
share icon

Knjiga o Nehemiji

Autor: Knjiga o Nehemiji ne navodi autora, ali i židovska i kršćanska predaja smatra da je autor knjige Ezra. To se temelji na činjenici da su knjige o Ezri i Nehemiji izvorno bile jedna knjiga.

Vrijeme pisanja: Knjiga o Nehemiji vjerojatno je napisana između 445. i 420. godine prije Krista.

Svrha pisanja: Knjiga o Nehemiji, jedna od povijesnih knjiga Biblije, nastavlja priču o povratku Izraela iz babilonskog sužanjstva i izgradnji hrama u Jeruzalemu.

Ključni stihovi: Nehemija 1:3: „Oni mi odgovoriše: 'Ostatak, oni koji su nakon sužanjstva ostali u zemlji, u velikoj su nevolji i sramoti. Jeruzalemski je zid sav razoren, a vrata mu ognjem spaljena.'“

Nehemija 1:11: „Ah, Gospode, neka uho tvoje bude pažljivo na molitvu sluge tvoga, na molitvu slugu tvojih, koji su spremni bojati se tvoga Imena. Smjerno te molim, udijeli danas sreću sluzi svome i učini da nađe milost pred ovim čovjekom.“

Nehemija 6:15-16: „Zid je završen dvadeset i petog Elula, za pedeset i dva dana. A kad su čuli svi naši neprijatelji i vidjeli svi pogani oko nas, bilo je to čudo u očima njihovim, jer su shvatili da je Bog naš učinio to djelo.“

Sažetak: Nehemija je bio Hebrej koji je živio u Perziji, kada je do njega došla vijest da se gradi Hram u Jeruzalemu. Počeo se brinuti jer je znao da grad nema obrambenog zida. Nehemija je pozvao Boga da ga upotrijebi da spasi grad. Bog je odgovorio na njegovu molitvu tako što je omekšao srce perzijskoga kralja, Artakserksa, koji mu je dao ne samo blagoslov, nego i materijal koji se trebao koristiti za taj projekt. Nehemiji je kralj dozvolio da se vrati u Jeruzalem, gdje je postao upraviteljem.

Usprkos protivljenju i optužbama, zid je sagrađen i neprijatelji su ušutkani. Nehemija je potaknuo narod da daje desetak i tako priskrbi velik dio novca i zaliha, ali i ljudi, tako da je zid dovršen u samo 52 dana, unatoč tolikom protivljenju. Taj ujedinjeni trud bio je, ipak, kratka vijeka, jer nakon što je Nehemija nakon nekog vremena napustio Jeruzalem, grad je ponovno pao u otpadništvo. Nakon dvanaest godina, Nehemija se vraća i saznaje da je zid još uvijek snažan, ali da su ljudi slabi. Dao si je zadatak da pouči ljude moralnosti i u tome se nije pokolebao. „Korio sam ih i proklinjao, neke sam i tukao, čupao im kose" (13:25). Ponovno je ustanovio pravo štovanje kroz molitvu i ohrabrio narod na obnovu putem čitanja i pristajanja uz Božju riječ.

Tipologija: Nehemija je bio čovjek molitve, te se žarko molio za svoj narod (Nehemija 1). Njegovo revno zastupanje Božjega naroda nagoviješta našega velikog Zastupnika, Isusa Krista, koji se žarko molio za svoj narod u svojoj velikosvećeničkoj molitvi u Ivanu 17. I Nehemija i Isus imali su žarku ljubav prema Božjem narodu, koju su izlijevali u molitvama Bogu, zagovarajući ih pred Prijestoljem.

Primjena: Nehemija je Izraelce učio da poštuju i vole tekst Svetoga pisma. Zbog njegove ljubavi prema Bogu i njegove želje da se Bog uzvisi i proslavi, Nehemija je Izraelce vodio ka vjeri i poslušnosti koju je Bog toliko dugo želio. Na isti način, kršćani trebaju ljubiti i poštivati istine Svetoga pisma, pamtiti ih, razmišljati o njima danju i noću, te im se vraćati kako bi ispunile svaku njihovu duhovnu potrebu. Druga Timoteju 3:16 nam kaže: „Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude savršen – opremljen za svako djelo ljubavi.“ Očekujemo li da ćemo doživjeti duhovnu probuđenje kakvo su doživjeli Izraelci (Nehemija 8:1-8), moramo početi s Božjom riječi.

Svaki od nas trebao bi iskreno suosjećati prema onima koje muče duhovne ili fizičke boli. Osjećati suosjećanje, ali ne pomoći, nije u skladu s Biblijom. Ponekad trebamo odustati od vlastite udobnosti kako bismo mogli pravilno služiti drugima. Moramo biti potpuno uvjereni u neku stvar prije nego što tome iskrena srca možemo dati svoje vrijeme ili novac. Kada dozvolimo Bogu da služi kroz nas, čak će i nevjernici znati da je to Božje djelo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga o Nehemiji
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries