settings icon
share icon

Knjiga o Esteri

Autor: Knjiga o Esteri ne navodi autora. Najpopularnije predaje spominju Mordokaja (glavni lik u knjizi o Esteri), Ezru i Nehemiju (koji bi bili upoznati s perzijskim običajima).

Datum pisanja: Knjiga o Esteri najvjerojatnije je napisana između 460. i 350. godine pr. Krista. Svrha pisanja: Svrha knjige o Esteri bila je pokazati Božju providnost, posebno u pogledu Njegova izabranog naroda, Izraela. Knjiga o Esteri govori o uspostavi blagdana Purim i obvezi njegova trajnog držanja. Knjiga o Esteri se čitala tijekom blagdana Purim kako bi se obilježilo veliko izbavljenje Božje židovskog naroda kroz Esteru. Židovi i danas čitaju Esteru tijekom Purima.

Ključni stihovi: Estera 2:15: „Kada dođe red na Esteru, kćerku Abihajla, koji je bio stric Mordokaja koji ju je bio pokćerio, da uđe kralju, ona ne zatraži ništa osim onoga što joj bijaše rekao Hegej, kraljev eunuh, čuvar žena.“

Estera 4:14: „Jer budeš li u ovoj prilici šutjela, doći će Židovima pomoć i spas s druge strane, a ti ćeš s kućom svoga oca propasti. Tko zna nisi li se baš i popela do kraljevske časti zbog časa kao što je ovaj?“

Estera 6:12: „Ako Mordokaj, pred kojim si počeo posrtati, pripada židovskom rodu, nećeš ga nadjačati, nego će te on zacijelo oboriti.“

Estera 7:3: „Ako sam, kralju, našla milost u tvojim očima i ako ti je s voljom, neka mi se u ime molbe pokloni život, a u ime želje moj narod!“

Sažetak: Knjiga o Esteri može se podijeliti na tri glavna dijela. Poglavlja 1:1—2:18 – Estera zamjenjuje Vašti; 2:19—7:10 – Mordokaj nadjačava Hamana; 8:1—10:3 – Izrael preživljava Hamanov pokušaj da ga uništi. Plemenita Estera riskirala je svoj život kada je shvatila što je na kocki. Svojevoljno je poduzela manevar koji je mogao završiti njezinom smrću, i svrgla je drugoga čovjeka u muževu kraljevstvu, Hamana. Pokazala se mudrom i najvrjednijom protivnicom, ali u svemu tome zadržala je ponizan i pun poštovanja stav prema svome mužu-kralju.

Poput priče o Josipu u Postanku 41:34-37, i ova priča uključuje strane monarhe koji upravljaju sudbinom Židova. Oba zapisa pokazuju heroizam izraelskih pojedinaca koji uspijevaju ostvariti spasenje za svoj narod. Božja ruka je očigledna, tako da se ono što je naoko jako loša situacija zbilja nalazi pod nadzorom Svemogućega Boga kojemu je na srcu dobro Njegova naroda. U središtu ove priče nalazi se stalna podjela između Židova i Amalečana, koja je započela još u knjizi Izlaska. Hamanov cilj je bio posljednji pokušaj u starozavjetnom razdoblju da se Židovi u potpunosti istrijebe. Njegovi naumi na kraju su završili u njegovoj vlastitoj propasti, ali i u uzvišenju njegova neprijatelja Mordokaja na njegov položaj, kao i u spasenju Židova.

Slavlje je glavna tema knjige, jer postoji deset zapisanih gozbi, a na tim gozbama se planiraju mnogi događaji, te se kuju ili razotkrivaju zavjere ili. Premda se Božje ime u knjizi ne spominje ni jednom, očigledno je da su Židovi u Suzi tražili da im On pomogne dok su postili i molili se tri dana (Estera 4:16). Unatoč činjenici da je zakon koji je dozvolio njihovo uništenje bio zakon Medijaca i Perzijanaca, dakle nepromjenjiv, otvorio se put da se mognu uslišati njihove molitve. Estera je riskirala svoj život time što je ne jednom, nego dvaput otišla nepozvana kralju (Estera 4:1-2; 8:3). Ona nije željela uništiti Hamana, nego je naumila spasiti svoj narod. Uspostava Blagdana Purim zapisana je i sačuvana tako da svi mogu čitati o njemu, a drži se još i danas. Božji izabrani narod, bez ikakva izravnog spominjanja Njegova imena, bio je izbavljen od istrjebljenja kroz Esterinu mudrost i poniznost.

Tipologija: U Esteri nalazimo pogled iza scene u stalnu borbu Sotone protiv Božjih nauma, a posebice protiv Njegova obećanog Mesije. Ulazak Krista u čovječanstvo ovisilo je o postojanju židovskog naroda. Kao što je Haman kovao zavjeru protiv Židova kako bi ih uništio, tako je i Sotona postavio sebe protiv Krista i Božjega naroda. Kao što je Haman bio poražen na vješalama koje je dao sagraditi za Mordokaja, tako i Krist koristi upravo ono oružje kojime je Njegov neprijatelj naumio uništiti Njega i Njegovo duhovno potomstvo. Zbilja, križ, kojime je Sotona naumio uništiti Mesiju, postao je sredstvo putem kojega Krist „izbrisa zadužnicu koja je svojim odredbama bila nama protivna; ukloni je prikovavši je na križ. Razoruža Poglavarstva i Vlasti i javno ih izloži ruglu vodeći ih u pobjedonosnoj povorci pobijeđene njime“ (Kološanima 2:14-15). Kao što je Haman bio obješen na vješalama koje je izgradio za Mordokaja, tako je đavao bio skršen putem križa koji je on podigao da bi uništio Krista.

Primjena: Knjiga o Esteri pokazuje razliku između traženja Božje ruke u našim životnim okolnostima i smatranja da su se stvari tek slučajno dogodile. Bog je suvereni Vladar svemira i možemo biti sigurni da zli ljudi neće osujetiti Njegove planove. Premda se Njegovo ime ne spominje u knjizi, Njegova skrb kako za pojedince tako i za narod putem providnosti očigledna je skroz na skroz. Na primjer, ne možemo ne primijetiti utjecaj Svemoćnoga na kralja Kserksa u njegovoj nesanici. Kroz primjer Mordokaja i Estere, tihi jezik ljubavi našega Oca kojime On često komunicira izravno našim dušama vidi se u ovoj knjizi.

Estera je pokazala da ima pobožan i poučljiv duh, kao i veliku snagu i voljnu poslušnost. Estera se svojom pobožnošću isticala među onima oko nje, a zbog toga je bila uzvišena na položaj kraljice. Ona nam pokazuje da kada ostajemo puni poštovanja i poniznosti, čak i u teškim ako ne i ljudski nemogućim okolnostima, često postajemo sredstvo nebrojenih blagoslova i nama samima i drugima. Učinit ćemo dobro budemo li oponašali njezine pobožne stavove u svim područjima života, ali posebno u kušnjama. U ovoj knjizi ne nalazimo ni jednom da se ona žali ili da ima loš stav. Puno puta čitamo da je zadobila „milost“ drugih ljudi. Takva milost je na kraju spasila njezin narod. Možemo imati i sami tu milost ako prihvatimo čak i nepravedno progonstvo i slijedimo Esterin primjer zadržavanja pozitivnog stava, zajedno s poniznošću i odlučnim oslanjanjem na Boga. Tko zna, možda nas je Bog stavio u taj položaj zbog časa kao što je ovaj?

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Knjiga o Esteri
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries