settings icon
share icon
Pitanje

Kako kršćanin treba gledati na klimatske promjene?

Odgovor


Zanimljivo je napomenuti kako izraz „klimatske promjene“ zamjenjuje „globalno zatopljenje“ kao parola za zaštitu okoliša. Neki su znanstvenici/klimatolozi sigurni da ljudska aktivnost, prvenstveno emisija stakleničkih plinova, utječe na okoliš. Ono u što nisu sigurni jest upravo kakav će imati utjecaj. Prije nekoliko desetljeća „globalno zahlađenje“ prouzročilo je strah, pri čemu su upozorenja o novom ledenom dobu bila primarna taktika zastrašivanja. Iako većina znanstvenika/klimatologa danas vjeruje da je primarni rizik globalno zatopljenje, nesigurnost je dovela do toga da se „klimatske promjene“ koriste kao manje specifično upozorenje. U suštini, poruka o klimatskim promjenama jest ova: emisije stakleničkih plinova uništavaju okoliš, i premda nismo sigurni kakav će imati utjecaj, znamo da će biti loš.

Klimatolozi, ekolozi, geolozi itd. su jednoglasni u prepoznavanju da je Zemlja u prošlosti prolazila kroz značajne temperature/klimatske promjene. Unatoč činjenici da te klimatske promjene očito nisu bile uzrokovane ljudskom aktivnošću, mnogi od tih istih znanstvenika uvjereni su da je ljudska aktivnost primarni uzrok današnjih klimatskih promjena. Zašto? Izgleda da postoje tri primarna motiva.

Prvo, neki istinski i potpuno vjeruju da emisije stakleničkih plinova uzrokuju klimatske promjene. Iskreno ispituju podatke i dolaze do tog zaključka. Drugo, neki se drže osviještenosti o klimatskim promjenama uz gotovo vjerski zanos. Mnogi su u pokretu za zaštitu okoliša toliko opsjednuti očuvanjem „majke Zemlje“ da će koristiti bilo kakav argument kako bi ostvarili taj cilj, bez obzira koliko bio pristran i neuravnotežen. Treće, neki promiču mentalitet klimatskih promjena radi financijske dobiti. Neki od najjačih zagovornika zakonodavstva o klimatskim promjenama su oni koji imaju najveću financijsku dobit od „zelenih“ zakona i tehnologija. Prije nego što se prihvati svijest o klimatskim promjenama, treba priznati da svatko tko promiče klimatske promjene ne radi to zbog informiranog temelja i čistih motiva.

Kako bi, dakle, kršćanin trebao gledati na klimatske promjene? Na njih trebamo gledati skeptički i kritički, ali istovremeno iskreno i s poštovanjem. Ipak, najvažnije je da kršćani na klimatske promjene trebaju gledati biblijski. Što Biblija kaže o klimatskim promjenama? Ne mnogo. Vjerojatno najbliži biblijski primjeri onoga što bi se moglo smatrati klimatskim promjenama su katastrofe budućih vremena prorokovane u Otkrivenju 6-18. Ipak, ta proročanstva nemaju nikakve veze s emisijama stakleničkih plinova, već su rezultat Božjeg gnjeva, izlijevanja pravde na sve pokvareniji svijet. Također, kršćanin mora zapamtiti da je Bog u kontroli i da ovaj svijet nije naš dom. Bog će jednoga dana izbrisati ovaj sadašnji svemir (2. Petrova 3,7-12) i zamijeniti ga novim Nebom i novom Zemljom (Otkrivenje 21-22). Koliko onda truda trebamo ulagati na „spašavanje“ planeta kojeg će Bog na kraju uništiti i zamijeniti planetom tako nevjerojatnim i divnim da se sadašnja Zemlja ne može uopće usporediti?

Postoji li išta pogrešno sa zalaganjem za očuvanje okoliša? Naravno da ne. Je li nastojanje da se emisija ugljičnog dioksida smanji nešto pozitivno? Vjerojatno. Treba li nastaviti unaprjeđivati solarne panele, vjetrenjače i druge obnovljive izvore energije? Naravno. Treba li išta od ovoga biti primarni fokus sljedbenika Isusa Krista? Apsolutno ne! Naš fokus kao kršćana treba biti naviještanje istine Evanđelja, poruke koja ima moć spašavati duše. Spašavanje planeta nije u našoj moći niti odgovornosti. Klimatske promjene mogu ili ne moraju biti stvarne, i mogu ili ne moraju biti ljudski prouzročene. Ono što sigurno možemo znati jest da je Bog dobar i suveren i da će planet Zemlja biti naše stanište dok god to Bog želi. Psalam 46,2-3: „Zato se bojat’ nećemo ako se i zemlja pomakne, ako se i gore u srce morsko sruče; ako i vode njegove buče i pjene se, ako se i gore tresu od žestine njegove“ (VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako kršćanin treba gledati na klimatske promjene?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries