settings icon
share icon
Pitanje

Je li razlika između klera i laika biblijska?

Odgovor


U Bibliji se ne pojavljuje ni riječ kler ni riječ laik. To su termini koji se danas uobičajeno koriste za označavanje „osobe za propovjedaonicom" nasuprot „ljudima u klupama". Iako vjernici imaju različite pozive i darove (Rimljanima 12,6), svi su oni sluge Gospodnje (Rimljanima 14,4).

Pavao je sebe smatrao „bratom" i „suslugom" Tihika (Kološanima 4,7). Isto je vrijedilo i za Pavla i Epafru (Kološanima 1,7). Epafrodit je bio Pavlov „brat, suradnik i suborac" (Filipljanima 2,25). Pavao i Timotej sebe nazivaju „slugama" korintske crkve (2. Korinćanima 4,5). Petar je vidio Silvana kao svog „vjernog brata" (1. Petrova 5,12). Apostoli nikada nisu govorili u smislu „nas" i „njih" u kontekstu služenja Kristu. Smatrali su se kao kolege radnici sa svim vjernicima u crkvi.

Razlika između „profesionalne službe" i „laičke službe" nastala je kada su crkve prestale identificirati vođe iz svojih zajednica i počele ih „pozivati" s drugih mjesta. Tijekom barem prvog stoljeća crkvene povijesti, većina crkava prepoznala je Božju ruku na svojim članovima, kvalificirajući ih i pozivajući ih na vodeće uloge. Skoro svaka novozavjetna referenca na vodstvo lokalne crkve, bilo da se radi o „pastoru", „starješini" ili „nadgledniku", otkriva da je tako. Primjerice, usporedite 1. Timoteju 3,1-7 i 5,17-20 s Djelima 20,17-38. Titu 1,5-9 je još jedan primjer.

Postupno su se stvari mijenjale sve dok se, u nekim dijelovima kršćanskog svijeta, „profesionalni", službenici s punim radnim vremenom nisu počeli identificirati kao predstavnici „Crkve", a na „neprofesionalce" nije počelo gledati kao pristaše ili polaznike umjesto kao susluge Isusa Krista. Iz tog razmišljanja razvio se hijerarhijski sustav u kojem je rasla razlika između svećenika i laika.

Treba uzeti u obzir biblijske odlomke kao što su 1. Korinćanima od 12 do 14, većinu Efežanima i Rimljanima 12. Svi ovi odlomci naglašavaju istinsko bratstvo svih vjernika u Isusu Kristu i poniznost koju svi moraju pokazati koristeći duhovne darove i službe kako bismo blagoslovili jedni druge.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li razlika između klera i laika biblijska?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries