settings icon
share icon
Pitanje

Što je kenosis?

Odgovor


Izraz „kenosis“ dolazi od grčke riječi, a predstavlja nauku o tome kako je Krist samog sebe obezvrijedio u svojem utjelovljenju. Kenosis je samoodricanje, a ne obezvređivanje u smislu Njegovog božanstva ili razmjene božanstva za čovječanstvo. Filipljanima 2,7 nam kaže da Isus „sama sebe obezvrijedi uzevši obličje sluge i postavši ljudima sličan“ (VB). Isus nije prestao biti Bog za vrijeme svoje zemaljske službe. No, privremeno se odrekao svoje nebeske slave odnosa s Bogom licem u lice. Također se privremeno odrekao svoje nezavisne vlasti. Tijekom svoje zemaljske službe, Krist se u potpunosti podložio volji Oca.

Kao dio kenosisa, Isus je ponekad djelovao unutar ljudskih ograničenja (Ivan 4,6; 19,28). Bog se ne umara niti je žedan. Matej 24,36 nam kaže: „A o onome danu i času nitko ne zna, ni anđeli nebeski, nego samo Otac moj“ (VB). Možemo se zapitati da ako je Isus Bog, kako onda nije mogao sve znati, kao što Bog zna (Psalam 139,1-6)? Izgleda da se Isus dok je bio na zemlji odrekao korištenja nekih od svojih božanskih atributa. Isus je još uvijek bio savršeno svet, pravičan, milosrdan, milostiv, pravedan i pun ljubavi, ali na različitim nivoima Isus nije bio sveznajući ili svemoguć.

Međutim, kada je riječ o kenosisu, često se previše fokusiramo na ono čega se Isus odrekao. Kenosis se također bavi onim što je Krist preuzeo na sebe. Isus je sebi dodao ljudsku prirodu i ponizio se. Isus se odrekao punine nebeske slave kako bi postao ljudsko biće koje će biti ubijeno na križu. Filipljanima 2,7-8 izjavljuje: „uzevši obličje sluge i postavši ljudima sličan. I našavši se u obličju poput čovjeka, ponizi sam sebe postavši poslušan do smrti, smrti na križu.“ U konačnom činu poniznosti, Bog svemira je postao ljudsko biće i umro za svoje stvorenje. Stoga, kenosis je Krist koji uzima ljudsku prirodu sa svim njezinim ograničenjima, osim toga što je bio bez grijeha.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je kenosis?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries