settings icon
share icon
Pitanje

Ja sam katolik. Zašto bih trebao razmotriti mogućnost da postanem kršćanin?

Odgovor


Kao prvo, želimo vas uvjeriti kako ovakvom formulacijom ovoga pitanja nismo htjeli nikoga uvrijediti. Mi od katolika zbilja primamo pitanja kao što je ovo: »Koja je razlika između katolika i kršćana?« U osobnim razgovorima s katolicima, doslovno smo čuli kako neki kažu: »Ja nisam kršćanin, ja sam katolik.« Mnogim katolicima izrazi »kršćanin« i »protestant« su sinonimi. Prema tome, namjera ovoga članka je potaknuti katolike da prouče što Biblija kaže o kršćanima, te da možda uvide kako katolička vjera ne predstavlja baš na najbolji način ono što Biblija opisuje. Kao pozadinu ovom pitanju, molimo vas pročitajte naš članak o tome »Tko je kršćanin?«

Najveća razlika između katolika i kršćana tiče se njihova pogleda na Bibliju. Katolici smatraju da Biblija ima jednaki autoritet kao Crkva i Predaja. Kršćani pak vjeruju da Biblija ima vrhovni autoritet za vjeru i praksu. Pitanje je: kako Biblija sebe prikazuje? U 2. Timoteju 3,16-17 čitamo: »Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude savršen – opremljen za svako djelo ljubavi.« Sveto pismo, samo po sebi, je dostatno kako bi kršćanin bio savršeno opremljen za svako dobro djelo. Ovaj tekst nam ne želi reći da je Pismo »samo početak«, »samo osnova« ili »temelj za potpuniju crkvenu predaju«. Naprotiv, Sveto pismo je savršeno i potpuno dostatno za sve u kršćanskome životu. Sveto pismo nas može poučiti, ukoriti, popraviti, odgojiti i opremiti nas. Biblijski kršćani ne niječu vrijednost crkvene predaje. Umjesto toga, kršćani vjeruju da se predaja crkve, kako bi mogla biti valjana, mora zasnivati na jasnom učenju Svetoga pisma, i mora se u potpunosti slagati sa Svetim pismom. Katolički prijatelju, proučavaj i sam Božju riječ. U Božjoj riječi pronaći ćeš Božji opis i naum za njegovu Crkvu. U 2. Timoteju 2,15 piše: »Marljivo nastoj da se pokažeš pred Bogom kao prokušan, kao radnik koji se nema čega stidjeti, koji valjano propovijeda istinu (dosl. 'koji valjano reže riječ istine')!«

Druga ključna razlika između katolika i »biblijskih kršćana« tiče se shvaćanja o načinu kako pristupamo Bogu. Katolici obično pristupaju Bogu kroz posrednike, kao što su Marija ili sveci. Kršćani pristupaju Bogu neposredno, a pritom se mole jedino samome Bogu. Biblija kaže da i mi sami možemo smiono pristupiti Božjem prijestolju milosti (Hebrejima 4,16). Biblija je posve jasna da Bog želi da mu se molimo, da komuniciramo s njime, da od njega ištemo ono što nam treba (Filipljanima 4,6; Matej 7,7-8; 1. Ivanova 5,14-15). Nema potrebe za zagovornicima ili posrednicima, jer Krist je naš jedini posrednik (1. Timoteju 2,5), a Krist i Sveti Duh nas već zagovaraju (Rimljanima 8,26-27; Hebrejima 7,25). Katolički prijatelju, Bog te prisno voli i pružio je otvorena vrata izravnoj komunikaciji kroz Isusa.

Najbitnija razlika između katolika i »biblijskih kršćana« tiče se spasenja. Katolici smatraju da je spasenje gotovo u cjelosti proces, dok kršćani na spasenje gledaju i kao na dovršeni položaj i kao na proces. Katolici za sebe kažu da se »spašavaju«, dok kršćani kažu da su »već spašeni«. 1 Korinćanima 1,2 kaže: »…posvećenima u Kristu Isusu, pozvanima da budu sveti …« Riječi »posvećen« i »svet« dolaze iz istoga grčkog korjena. Ovaj stih obznanjuje da su kršćani i posvećeni i pozvani da budu posvećeni. Kada govori o spasenju, Biblija ga opisuje kao dar koji se prima u trenutku kada se osoba pouzda u Isusa Krista kao Spasitelja (Ivan 3,16). Kada primi Krista kao Spasitelja, osoba je opravdana (proglašena pravednom – Rimljanima 5,9), otkupljena (izbavljena iz ropstva grijehu – 1. Petrova 1,18), pomirena (postiže mir s Bogom – Rimljanima 5,1), posvećena (odvojena za Božje naume – 1. Korinćanima 6,11), i nanovo rođena kao novi stvor (1. Petrova 1,23; 2. Korinćanima 5,17). Sve su ovo već postignute činjenice koje se u potpunosti primaju u trenutku spasenja. Kršćani su tada pozvani da žive u praksi (pozvani su da budu sveti) ono što je već zbilja položajno (posvećeni su).

Katolici vjeruju da se spasenje prima po vjeri, ali da se potom mora »zadržati« dobrim djelima i sudjelovanjem u Sakramentima. Biblijski kršćani ne niječu važnost dobrih djela niti da nas je Krist pozvao da držimo obrede njemu na spomen i u poslušnosti. Razlika je u tome što kršćani na ove stvari gledaju kao na posljedice spasenja, a ne kao na zahtjeve za spasenje ili načine zadržavanja spasenja. Spasenje je dovršeno djelo, koje je kupljeno zastupničkom žrtvom Isusa Krista (1. Ivanova 2,2). Bog nam nudi spasenje i sigurnost spasenja zato što je Isusova žrtva bila u cjelosti, potpuno i savršeno dostatna. Primimo li Božji dragocjeni dar spasenja, možemo znati da smo spašeni. 1. Ivanova 5,13 kaže: »Ovo pišem vama koji vjerujete u ime Sina Božjega, da znate da imate vječni život.«

Možemo znati da imamo vječni život i možemo imati sigurnost našega spasenja zbog uzvišenosti Kristove žrtve. Kristova žrtva ne treba se ponovno prinositi niti ponovno prikazivati. U Hebrejima 7,27 jasno piše: »Jer je to (žrtvovao se za njihove grijehe) učinio jedanput zauvijek prinoseći samoga sebe.« Hebrejima 10,10 tvrdi: »…posvećeni smo prinosom tijela Isusa Krista jedanput zauvijek.« 1. Petrova 3,18 ističe: »Jer i Krist je jedanput umro zbog grijeha, pravedan za nepravedne, da nas privede k Bogu …« Kristova žrtva jedanput zauvijek bila je potpuno i savršeno dovoljna. Isus je na križu rekao: »Svršeno je!« (Ivan 19,30). Isusova zastupnička žrtva u cjelosti je platila sve naše grijehe (1. Ivanova 2,2). Zbog toga, svi naši grijesi su oprošteni i obećan nam je vječan život na Nebu onoga trenutka kada primimo dar koji nam je Bog pružio – spasenje kroz Isusa Krista (Ivan 3,16).

Katolički prijatelju, želiš li i ti »toliko spasenje« (Hebrejima 2,6)? Ako želiš, onda ga samo trebaš primiti (Ivan 1,12), kroz vjeru (Rimljanima 5,1). Bog nas voli i daje nam spasenje kao dar (Ivan 3,16). Ako primimo njegovu milost, po vjeri, imamo spasenje koje je naša vječna baština (Efežanima 2,8-9). Jedanput spašeni, ništa nas ne može odvojiti od njegove ljubavi (Rimljanima 8,38-39). Ništa nas ne može istrgnuti iz njegove ruke (Ivan 10,28-29). Ako želiš ovo spasenje, ako želiš oproštenje svih svojih grijeha, ako želiš imati sigurnost spasenja, ako želiš izravan pristup Bogu koji te voli – primi ga i tvoje je. To je spasenje radi kojega je Isus umro kako bi ga ostvario i koje ti Bog pruža kao dar.

Ako si radi ovoga što si ovdje pročitao vjerom primio Isusa Krista kao Spasitelja, molimo te da nam to daš do znanja tako što ćeš pritisnuti na gumb »Danas sam prihvatio Krista« dolje. Dobrodošao u Božju obitelj! Katolički prijatelju, dobrodošao u kršćanski život!

Jeste li na osnovu ovoga što ste pročitali donijeli odluku da ćete slijediti Krista? Ako jeste, molimo vas da pritisnete tipku »Danas sam prihvatio Krista« dolje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ja sam katolik. Zašto bih trebao razmotriti mogućnost da postanem kršćanin?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries