settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o karmi?

Odgovor


Karma je teološki koncept koji nalazimo u religijama budizma i hinduizma. To je ideja po kojoj način na koji živite određuje kvalitetu života koji ćete imati nakon reinkarnacije. Ukoliko ste nesebični, blagi i sveti tijekom ovoga života, nagrada će vam biti ugodan život u sljedećoj reinkarnaciji (ponovnom rođenju u novome zemaljskom tijelu). Međutim, ako živite sebično i zlo, život nakon reinkarnacije bit će vam manje ugodan. Drugim riječima, u sljedećem životu žanjete ono što ste posijali u ovome. Karma se temelji na teološkom vjerovanju u reinkarnaciju. Biblija odbacuje ideju reinkarnacije, odnosno ne podržava ideju karme.

Hebrejima 9:27 veli: „I kao što je ljudima određeno samo jedanput umrijeti – potom dolazi sud” Ovaj biblijski stih pojašnjava dvije važne točke koje za kršćane negiraju mogućnost reinkarnacije i karme. Kao prvo, stih kaže da nam je „određeno samo jedanput umrijeti”, što znači da se ljudi rađaju samo jednom i umiru samo jednom. Nema beskonačnoga kruga smrti i novoga rođenja, što je sastavni dio teorije o reinkarnaciji. Kao drugo, ona kaže da nakon smrti dolazi sud, što znači da nema druge šanse, koja postoji u reinkarnaciji i karmi, za bolji život. Dobijete jednu šansu da živite i da živite po Božjem planu, i to je to.

Biblija puno govori o sijanju i žetvi. Job 4:8 kaže: „Iz iskustva zborim: nesrećom tko ore i nevolju sije, nju će i požeti.” Psalam 126:5 kaže: „Oni koji siju u suzama, žanju u pjesmi.” Luka 12:24 kaže: „Promotrite gavrane! Niti siju niti žanju, nemaju ni smočnice ni žitnice, i Bog ih hrani. Koliko ste vi vredniji od ptica!” U svakom navedenom slučaju, kao i u drugim referencama na sijanje i žetvu, čin primanja nagrada za svoja djela događa se u ovome životu, a ne u nekom budućem. To je današnja aktivnost, a navedene reference pojašnjavaju da će rod koji ćeš žeti proporcionalan djelima koja ste učinili. Povrh toga, sijanje koje učinite u ovome životu utjecat će na vašu nagradu ili kaznu u zagrobnom životu.

Ovaj zagrobni živo nije novo rođenje ili reinkarnacija u drugo tijelo ovdje na zemlji. Postoji li vječna patnja u paklu (Matej 25:46) ili vječni život u nebu s Isusom, koji je umro kako bismo mogli vječno živjeti s Njim. To bi trebao biti fokus našega života na zemlji. Apostol Pavao je napisao u Galaćanima 6:8-9: „Što tko sije, to će i žeti: tko sije u svoje tijelo, iz tijela će žeti propast, a tko sije u duh, iz duha će žeti život vječni. Neka nam ne dodija činiti dobro, jer ćemo u svoje vrijeme žeti ako sad ne malakšemo.”

Naposljetku, uvijek se trebamo sjetiti da je Isusova smrt na križu rezultirala u žetvi vječnoga života za nas i da nam vjera u Isusa daje taj vječni život. Efežanima 2:8-9 nam kaže: „Da, milošću ste spašeni – po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji! To ne dolazi od djela, da se tko ne bi hvalisao.” Prema tome, vidimo da koncept reinkarnacije i karme nije u skladu s onim što Biblija uči o životu, smrti te sijanju i žetvi vječnoga života.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o karmi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries