settings icon
share icon
Pitanje

Kalvinizam ili arminijanizam – koje je gledište ispravno?

Odgovor


Kalvinizam i arminijanizam dva su teološka sustava koja pokušavaju objasniti odnos između Božje suverenosti i ljudske odgovornosti u odnosu na spasenje. Kalvinizam je nazvan po francuskom teologu Janu Calvinu (1509. – 1564.), a arminijanizam po danskom teologu Jakobu Arminiju (1560. – 1609.).

Oba sustava mogu se sažeti u pet točaka. Kalvinizam vjeruje u potpunu izopačenost dok arminijanizam vjeruje u djelomičnu izopačenost. Potpuna izopačenost znači da je svaki vid ljudskoga bića umrljan grijehom, tako da ljudska bića nisu u stanju doći k Bogu svojom voljom. Djelomična izopačenost znači da svaki vid ljudskoga bića jest umrljan grijehom, ali ne do te mjere da se ljudi ne mogu svojom voljom pouzdati u Boga.

Kalvinizam vjeruje u bezuvjetno izabranje, dok arminijanizam vjeruje u uvjetovano izabranje. Prema bezuvjetnom izabranju, Bog izabire pojedince za spasenje isključivo na osnovu svoje volje, a ne na osnovu bilo čega svojstvenog pojedincu. Uvjetovano izabranje drži da Bog izabire pojedince za spasenje na osnovu Njegova predznanja – On zna tko će spasonosno povjerovati u Krista.

Kalvinizam vjeruje u ograničeno pomirenje, dok arminijanizam vjeruje u neograničeno pomirenje. Ovo je pak najspornija od pet točaka. Prema vjerovanju u ograničeno pomirenje, Isus je umro samo za izabrane, dok je prema vjerovanju u neograničeno pomirenje Isus umro za sve, ali njegova smrt nije učinkovita sve dok osoba ne povjeruje.

Kalvinizam vjeruje u neodoljivu milost, dok arminijanizam vjeruje u milost kojoj se može oduprijeti. Gledište prema kojemu je milost neodoljiva tvrdi da će osoba koju Bog pozove na spasenje sasvim sigurno doći k spasenju. Gledište prema kojemu se milosti može oduprijeti tvrdi da Bog sve ljude poziva na spasenje, ali da se mnogi odupiru i odbijaju taj poziv.

Kalvinizam vjeruje u ustrajnost svetih, dok arminijanizam vjeruje u uvjetovano spasenje. Ustrajnost svetih odnosi se na predodžbu da će osoba koju je Bog izabrao ustrajati u vjeri i nikada neće zanijekati Krista niti se otuđiti od njega. Uvjetovano spasenje je gledište prema kojemu onaj koji vjeruje u Krista može, svojom slobodnom voljom, okrenuti se od Krista i time izgubiti svoje spasenje.

Dakle, tko je u pravu u raspravi između kalvinizma i arminijanizma? Zanimljivo je istaknuti da u raznolikosti Tijela Kristova postoje svakojake mješavine kalvinizma i arminijanizma. Postoje kalvinisti koji se drže svih pet točaka kalvinizma i arminijanci koji se drže svih pet točaka arminijanizma, a istovremeno postoje oni koji se drže tri točke kalvinizma i dvije točke arminijanizma. Mnogi vjernici vjeruju u neku vrstu mješavine ova dva gledišta. U konačnici, smatramo da ni jedan ni drugi sustav ne uspijeva u pokušaju da objasni neobjašnjivo. Ljudska bića nisu sposobna u potpunosti razumjeti takav pojam. Istina je, Bog je potpuno suveren i sve zna. Međutim, jednako je istina da Bog poziva ljude da donesu iskrenu odluku da povjeruju u Krista za spasenje. Ove dvije činjenice nama se čine oprečnima, ali u Božjemu umu one su sasvim smislene.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kalvinizam ili arminijanizam – koje je gledište ispravno?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries