settings icon
share icon
Pitanje

Kada / Kako primamo Duha Svetoga?

Odgovor


Apostol Pavao jasno je naučavao da Svetoga Duha primamo u trenutku kada povjerujemo u Isusa Krista kao svoga Spasitelja. 1. Korinćanima 12,13 obznanjuje: „Uistinu, mi smo svi – bilo Židovi bilo Grci, bilo robovi bilo slobodnjaci – kršteni jednim Duhom u jedno tijelo. I svi smo napojeni jednim Duhom.“ Prema Rimljanima 8,9 osoba koja nema Svetoga Duha ne pripada Kristu – „Ali vi niste u tijelu, već u Duhu, ako zbilja Duh Božji prebiva u vama. Ako tko nema Kristova Duha, nije Kristov.“ Efežanima 1,13-14 uči nas da je Sveti Duh pečat spasenja za sve one koji vjeruju: „U njemu ste i vi, pošto ste čuli riječ istine – Radosnu vijest svoga spasenja – u njemu ste, prigrlivši vjeru, i zapečaćeni Duhom, svetim, koji je zalog naše baštine za otkupljenje onih što su postali Božje vlasništvo – na hvalu slave njegove.“

Ova tri odlomka iz Svetoga pisma jasno nam govore da se Sveti Duh mora primiti u trenutku spasenja. Pavao nije mogao reći da su svi bili kršteni jednim Duhom i da su se svi napojili jednim Duhom ako svi korinćanski vjernici nisu imali Svetoga Duha. Rimljanima 8,9 još je jasniji odlomak. Ako osoba nema Duha, ne pripada Kristu. Dakle, posjedovanje Duha je čimbenik po kojemu se ustanovljuje nečije spasenje. Nadalje, Sveti Duh ne bi mogao biti „pečat spasenja“ (Efežanima 1,13-14) ukoliko ga se ne prima u trenutku spasenja. Mnogi biblijski odlomci posve jasno ističu kako je naše spasenje osigurano onoga trenutka kada primimo Krista kao Spasitelja.

Ova rasprava je polemična zato što se često zamjenjuju službe Duha Svetoga. Primanje / useljenje Duha odvija se u trenutku spasenja. Ispunjavanje Duhom stalan je proces u kršćanskom životu. Premda smatramo da se krštenje Duhom također javlja u trenutku spasenja, neki kršćani tako ne misle. Ponekad to dovodi do toga da se krštenje Duhom zamjenjuje s „ispunjavanjem“ Duhom kao čin koji dolazi nakon spasenja. U zaključku, kako primamo Svetoga Duha? Svetoga Duha jednostavno primamo vjerom u Gospodina Isusa Krista kao našega Spasitelja (Ivan 3,5-16). Kada primamo Svetoga Duha? Sveti Duh postaje naš stalni imetak onoga trenutka kada uzvjerujemo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kada / Kako primamo Duha Svetoga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries