settings icon
share icon
Pitanje

Kada je crkva započela?

Odgovor


Crkva je započela na dan Pedesetnice, pedeset dana nakon Pashe kada je Isus umro i uskrsnuo. Riječ prevedena „crkva" potječe od dvije grčke riječi koje zajedno znače „pozvani iz svijeta za Boga". Riječ se koristi u cijeloj Bibliji u označavanju svih onih koji su nanovo rođeni (Ivan 3,3) po vjeri u Isusovu smrt i uskrsnuće (Rimljanima 10,9-10). Kada se riječ crkva koristi za sve vjernike posvuda, sinonim je za pojam Tijelo Kristovo (Efežanima 1,22-23; Kološanima 1,18).

Riječ crkva prvi put se pojavljuje u Mateju 16 kada Isus kaže Petru: „Na ovoj stijeni sagradit ću crkvu svoju i dveri Podzemlja neće je nadvladati" (s. 18). „Stijena" ovdje je izjava koju je Petar dao: „Ti si Krist, Sin Boga živoga (s. 16). Ta istina o Isusu temelj je crkve koja postoji više od dvije tisuće godina. Svatko tko učini tu istinu temeljem vlastitog života postaje članom Isusove crkve (Djela 16,31).

Isusove riječi: „Sagradit ću crkvu svoju" bile su proročanstvo onoga što će se dogoditi kada pošalje Duha Svetoga da prebiva u vjernicima (Ivan 15,26-27; 16,13). Isus je još uvijek morao pretrpjeti križ i doživjeti uskrsnuće. Iako su učenici djelomično shvaćali, ispunjenje svega što je Isus došao učiniti još uvijek nije bilo dovršeno. Nakon Njegovog uskrsnuća Isus ne bi dopustio svojim sljedbenicima da započnu posao koji im je dao – da učine učenicima sve narode (Matej 28,19-20), sve dok Duh Sveti ne dođe (Djela 1,4.5).

Knjiga Djela opisuje početak crkve i njezino čudesno širenje snagom Duha Svetoga. Deset dana nakon što se Isus vratio na nebo (Djela 1,9), Duh Sveti izlio se na 120 Isusovih sljedbenika koji su čekali i molili (Djela 1,15; 2,1-4). Isti učenici koji su se tresli u strahu da ih se ne poveže s Isusom (Marko 14,30.50) odjednom su dobili moć da hrabro naviještaju evanđelje uskrslog Mesije, potvrđujući svoju poruku čudesnim znakovima i čudesima (Djela 2,4. 38- 41; 3,6-7; 8,7). Tisuće Židova iz svih krajeva svijeta bilo je u Jeruzalemu na blagdan Duhova. Čuli su evanđelje na svom jeziku (Djela 2,5-8) i mnogi su povjerovali (Djela 2,41; 4,4). Oni koji su bili spašeni krstili su se i svakodnevno dodavali crkvi. Kada je izbio progon, vjernici su se raspršili odnoseći evanđeosku poruku sa sobom i crkva se brzo proširila na sve dijelove poznate zemlje (Djela 8,4; 11,19-21).

Početak crkve uključivao je Židove u Jeruzalemu, ali se crkva ubrzo proširila i na druge skupine ljudi. Filip je evangelizirao Samarićane u Djelima 8. U Djelima 10, Bog je Petru dao viziju koja mu je pomogla shvatiti da poruka spasenja nije ograničena samo na Židove, već je otvorena svakome tko povjeruje (Djela 10,34-35.45). Spasenje etiopskog eunuha (Djela 8,26-39) i talijanskog stotnika Kornelija (Djela 10) uvjerilo je židovske vjernike da je Božja crkva šira nego što su mislili. Čudesni poziv Pavla na putu za Damask (Djela 9,1-19) postavio je temelj za još veće širenje evanđelja poganima (Rimljanima 15,16; 1. Timoteju 2,7).

Isusove proročke riječi Petru prije raspeća pokazale su se istinitim. Premda su se suočavali s progonom i borili se protiv „dveri Podzemlja", crkva je samo jačala. Otkrivenje 7,9 daje uvid u crkvu kakvu je Bog zamislio: „Nakon toga pogledah, i gle: mnoštvo veliko, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svih naroda i plemena i pukova i jezika. Stoje pred prijestoljem i pred Jaganjcem odjeveni u bijele haljine, a u rukama im palme." Crkva koju je Isus započeo nastavit će se sve do dana kad On dođe po nas (Ivan 14,3; 1. Solunjanima 4,16-17) i sjedinimo se s Njime zauvijek kao Njegova nevjesta (Efežanima 5,27; 2. Korinćanima 11,2; Otkrivenje 19,7).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kada je crkva započela?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries