settings icon
share icon
Pitanje

Kada je Bog stvorio anđele?

Odgovor


Pokušaj određivanja kada je Bog stvorio anđele pomalo je škakljiv jer sve što je Bog učinio „prije postanka svijeta" stavlja događaj izvan samog vremena. Vrijeme i prostor su karakteristike našeg svijeta, a ne Božjeg. On nije ograničen satima, danima i godinama kao što smo mi. Zapravo, Biblija nam govori da je „jedan dan kod Gospodina kao tisuću godina, i tisuću godina kao jedan dan" (2. Petrova 3,8).

Znamo da je Bog stvorio anđele prije nego što je stvorio fizički svemir. Knjiga o Jobu opisuje anđele koji su štovali Boga dok je stvarao svijet: „Gdje si bio kad zemlju utemeljih? Kazuj, ako razbora imaš! Tko je odredio mjere njezine? Znaš li? Ili tko je nad njom uže razapeo? O što su pričvršćena podnožja njezina? Ili tko joj je postavljao ugaoni kamen, dok su zajedno klicale zvijezde jutarnje i uzvikivali svi sinovi Božji?" (Job 38,4-7).

Ako razmotrimo ulogu anđela, mogli bismo zaključiti da je Bog stvorio anđele neposredno prije stvaranja čovječanstva, jer jedna od njihovih dužnosti je biti „službujući duhovi, poslani za službu radi onih koji imaju baštiniti spasenje" (Hebrejima 1,14). Znamo i da su postojali prije Edenskog vrta, jer je Sotona, koji je ranije bio anđeo Lucifer, već bio prisutan u vrtu u svom palom stanju. Međutim, budući da je druga uloga anđela štovati Boga oko Njegova prijestolja (Otkrivenje 5,11-14), oni mogu postojati milijunima godina – po našem računanju vremena – prije nego što je Bog stvorio svijet, štujući ga i služeći mu.

Dakle, iako Biblija ne kaže posebno kada je Bog stvorio anđele, bilo je to negdje prije nego što je stvoren svijet. Bilo da je bilo dan prije ili milijarde godina prije – i opet, po našem računanju vremena – ne možemo biti sigurni.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kada je Bog stvorio anđele?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries