settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bio Joseph Smith?

Odgovor


Joseph Smith je nadaleko poznat kao utemeljitelj Mormonske crkve, koja je također poznata kao Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Joseph Smith je, od ranih dana svoga života, mislio da ima neke okultne moći. Još kao mladić, bio je poznat kao vidovnjak i navodno je koristio vidoviti kamen kako bi pronašao dragocjene metale poput srebra. On i njegov otac bili su poznati kao „tragači za blagom“ i koristili su gatanje i magiju prilikom svojih izleta na kojima su tražili blago. Time je, naravno, stekao sebi ime i reputaciju. Do današnjega dana, dok ga jedni smatraju svecem, drugi ga smatraju potpunim šarlatanom.

Joseph Smith je odrastao u vrijeme duhovnog preporoda u Americi, koji se još zove i obnoviteljstvo. U to je vrijeme, 1820. godine, Joseph Smith tvrdio da je primio predivnu viziju u kojoj su mu se Bog Otac i Bog Sin materijalizirali i progovorili mu dok se molio u šumi. Navodno je rekao da su ove dvije „osobe“ imale poprilično loše mišljenje o kršćanskoj crkvi, te su najavili da je kršćanstvo potrebno obnoviti i da je Smith izabran da započne novu dispenzaciju. Od svojih početaka do današnjega dana, Mormonska crkva smatra da su oni jedini predstavnici istinskog kršćanstva.

Mormonski vođe dosljedno uče da je, nakon smrti Apostola, istinsko kršćanstvo palo u potpun otpad, zbog čega je bila nužna „preobrazba“. Ipak, čak i nakon navodne nebeske vizije, John Smith i njegovi prijatelji nastavili su kopati blago koristeći se okultnim metodama. Budući da su te metode u to vrijeme bile ilegalne, Smith je 1826. godine bio osuđen zbog gatanja. Međutim, prije te presude u okrugu Chenango, New York, taj novi „prorok Gospodnji“ nastavio je izazivati polemike tvrdnjom da je imao još jedan zadivljujući susret s nebom. Godine 1823. Smith je tvrdio da je s njim stupio u kontakt anđeo koji se zove Moroni, te mu je otkrio da se na određenoj lokaciji blizu Palmyre, u državi New York, nalaze zlatne ploče. Na tim zlatnim pločama nalazila se povijest čovjeka iz starine koji se zvao Mormon, kao i njegovog legendarnog hebrejskog plemena, za koje se tvrdilo da je „još jedno svjedočanstvo“ istini kršćanskog evanđelja. U mormonskim povijesnim dokumentima piše da je anđeo Smithu dao posebne naočale koje su mu pomogle da prevede zapise sa zlatnih ploča. Također, u njima piše da je, tijekom prevođenja, čovjek koji je pomagao Smithu imao čast da mu 15. svibnja 1829. u Pennsylvaniji dođu Ivan Krstitelj, Petar, Jakov i Ivan i udijele im obojici „aronovsko svećenstvo“. Te i druge čudne priče zapisane su u Smithovoj knjizi Dragocjeni biser.

Joseph Smith je tvrdio da ima posebne vizije i da mu se nebo nevjerojatno otvorilo. Međutim, šezdeset dvoje stanovnika Palmyre, u državi New York, potpisalo je izjavu kojom su željeli izvijestiti druge o onome što znaju o njemu: da su njegova obitelj, njegova vjerovanja i njegovi okultni izleti da pronađe blago bili „u potpunosti lišeni moralnosti i ovisni o porocima”. Unatoč tomu, Smith je tvrdio da je Božji glasnogovornik, te da Bog govori kroz njega kada on govori. Mnogi njegovi sljedbenici ozbiljno su shvatili to snažno uvjerenje, tako da su ozbiljno shvaćali Smithove vizije, bez obzira jesu li se suprotstavljale „kršćanskim“ moralnim standardima. Smithova nova „objava od Boga“ o poligamiji samo je jedan primjer toga.

Prihvaćene ili ne, Smitha su njegove izjave „od Boga“ učinile slavnim dugi niz godina. Njegove maštovite priče uvijek su zvučale kao znanstvena fantastika, a pritom su se maštovito miješale s biblijskom istinom i iskrivljavale ju. Uvijek je pažljivo imitirao biblijsku istinu, a mnogo je puta jednostavno preradio neki odlomak iz Biblije. Mnogima njegova teologija izgleda kao izokrenuta zrcalna slika prave teologije. Ona nas primamljuje natucajući ono što ljudi znaju kao biblijske istine.

Joseph Smith okončao je svoj život od ruku gnjevne svjetine. Pošto je pokušao zataškati pitanje poligamije nakon što se crkva smjestila u gradu Nauvoo, u državi Illinois, Smith i njegovi sljedbenici uništili su zgradu novina koje su se protivile mormonima. Zato su ih uhitili i strpali u zatvor, gdje su čekali suđenje. Međutim, u zatvor je upala gnjevna svjetina od dvjestotinjak ljudi, a Joseph Smith i njegov brat bili su ubijeni. Nakon njegove prerane smrti, u „crkvi“ je došlo do podjele. Crkva koju je Smith ustanovio danas je centralizirana u državi Missouri (Zajednica Krista-RLDS) i u državi Utah, gdje su mnogi mormoni počeli slijediti njihova novog vođu, Brighama Younga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bio Joseph Smith?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries